Magyar gazdaság

Legalább két százalék kell

Európa keresztúthoz érkezett: vagy reformok, vagy hanyatlás, így nem mehet tovább. Ezt idézte elsőként a Businesseurope madridi deklarációjából Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke abból az alkalomból, hogy a munkaadói érdekeket összeurópai szinten képviselő legbefolyásosabb szervezet alelnökévé választották.

„Nagyon gyorsan nagyon sok reformot kell végrehajtani” – jelezte a reá váró feladatokat a magyar üzletember.
Feltűnést keltett Madridban, hogy Futó Pétert nem az uniós soros elnökségi feladatokat ellátó országok esetében szokásos fél, hanem két évre választották meg alelnöknek: 2010. július 1-jétől 2012. június 30-ig tölti be ezt a posztot. (Hazánk 2011. január 1-jétől 2011. június 30-ig lesz az EU soros elnöke.) Az MGYOSZ elnöke elsősorban eddig végzett munkájának tulajdonítja az elismerést. „Ráadásul Magyarországról én leszek az első alelnök, ez még nagyobb felelősséget ró rám” – tette hozzá.
Megítélése szerint akármerre nézünk, hasonló feladatokkal szembesülünk Európában, mint amilyenekkel Magyarország birkózik. A 34 ország negyven munkáltatói szövetségét tömörítő szervezet múlt heti madridi közgyűlésén arra figyelmeztette tagjait, hogy a 2010-re előre jelzett 1,1 százalékos növekedés kevés a foglalkoztatás bővítéséhez és egyidejűleg az eladósodottság csökkentéséhez. A Businesseurope szakértői kiszámolták, hogy éves szinten legalább 2 százalékos növekedés kell, mert csak ez és az innováció eredményezhet fordulatot az említett két fontos területen.

Kizárólag ezzel a GDP-bővülési tempóval érhető el háromévente ötmillió új munkahely létrehozása és egyidejűleg 500 milliárd euró ledolgozása az adósságállamányból Európában. „Ezt a legalább kétszázalékos növekedést kellene tudatosítani az egész kontinensen objektívebb és közvetlenebb kommunikációval, ha ezt sikerülne elérni, alapjaiban változna meg a helyzet Európában” – hangsúlyozta. Az energiadiverzifikációval és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével összefüggésben technológiai téren is kiemelte Európa előnyét. „Ha ebbe többet fektetnénk be, nagyobb lehet a kivitel és javulna a kontines versenyképessége is, ami ugyancsak élénkíti a gazdaságot” – citálta tovább a Businesseurope e heti EU-csúcsra készült deklarációját.

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége businesseurope futó péter
Kapcsolódó cikkek