Magyar gazdaság

Medvegyev csökkentette a stratégiai gazdasági társaságok számát

Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken aláírta azt a rendeletet, amely jelentősen csökkenti a stratégiainak minősített, részben, vagy egészben állami tulajdonban lévő orosz gazdasági társaságok számát.

A rendelet, amelynek aláírását az államfő a 14. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon szintén pénteken mondott megnyitó beszédében bejelentette, a stratégiainak minősített, többségi állami tulajdonban lévő részvénytársaságok számát 2008-ról 41-re, a közvetlenül állami tulajdonban lévő társaságok számát 230-ról 159-re csökkentette.

Az eddigi listát egy 2004-ben kiadott elnöki rendelet tartalmazza. Ezeket a társaságokat csak abban az esetben lehet privatizálni, ha és amennyiben az elnök törli az érintett céget a stratégiai jelentőségű vállalatok listájáról.

Ezúttal néhány kivétellel mindazokat a részvénytársaságokat törölték, amelyekben az államnak nem többségi része volt, számos csőd szélén járó és megfelelő kilábalási stratégiával nem rendelkező céget, továbbá a hadiipari komplexum több olyan társaságát, amelyeknek alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek állami megrendelései.

 

stratégiai vállalatok Dmitrij Medvegyev Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum
Kapcsolódó cikkek