Magyar gazdaság

Magyarországon elhúzódó recesszióra lehet számítani - Videó

Országstratégia-alkotás, a korrupció elleni küzdelem, az oktatás reformja, átláthatóbb adórendszer, a kis- és középvállalati szektor erősítése – többek között ezek a javaslatok szerepelnek a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legfrissebb országjelentésének ajánlásaiban. Az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi szervezete, amely a legnagyobb itteni multinacionális befektetőket tömöríti, 1998 óta készít értékelést az ország gazdasági fejlettségének az állapotáról. A HEBC-tagok összesített árbevétele megközelíti az évi 1700 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig a 18 ezret.

Az idei jelentés, amelyet tegnap mutattak be Budapesten a fenntartható versenyképesség témáját járja körül és megállapítja, hogy Magyarország esetében elhúzódó recesszióra lehet számítani, jó esetben stagnál a gazdaság, de nem kizárt a további csökkenés sem . Ennek egyik alapvető oka, hogy a külső és a belső jelentősen magasabb, mint a környező országokban.

A gazdaság fejlődésével kapcsolatos kilátásokat a jelentésnél derűlátóbban ítélte meg az eseményen jelen lévő Martonyi János külügyminiszter. Szerinte az idén 1,5 százalékos növekedéssel számolhat Magyarország. Hozzátette az ország túl van az államcsődön.

A HEBC javaslatai egybecsengenek az új kormányzati célokkal, beleértve a korrupció és a bürokrácia visszaszorítását, amiben az utóbbi nyolc évben jelentős volt a visszalépés. Megjegyezte, hogy a kkv-szektor erősítésében nagy ugyan az ország elmaradása, az adórendszer egyszerűsítése, a társasági ennek a szegmensnek kedvező változtatása viszont javíthat a helyzeten.

A HEBC tagjai szerint a gazdaságnak ösztönzést adhatna, ha további működőtőke befektetésekre lehetne számítani. Ezek növekedési üteme is lassul azonban, a teljes befektetői világ lassú felépülése miatt. A befektetőknél emiatt még jobban számíthat a hosszú távú tervezhetőség.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

versenyképesség HEB Martonyi János külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek