Magyar gazdaság

Negatív hitelminősítői lépések Magyarországgal szemben - Ez történt ma

Negatív lépéseket jelentett be pénteken Magyarországgal szemben két nagy nemzetközi hitelminősítő is, az IMF/EU-tárgyalások félbemaradásával és a pénzügyi rendszer adóztatásával kapcsolatos aggályaikra hivatkozva.

Először a Moody''s Investors Service közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői, "Baa1" szintű besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody''s eddig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra. A pénteken bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég ronthatja a magyar adósosztályzatot.

A ház szuverén adóskockázati besorolásokért felelős alelnöke, Dietmar Hornung a magyar adósosztályzat felülvizsgálatának pénteki bejelentéséhez fűzött indoklásában azt írta: az IMF/EU-küldöttség és a magyar kormány tárgyalásainak kudarca növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elszántan törekszik a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítására rövid távon.

A hitelminősítő szerint az IMF/EU-tárgyalások felfüggesztése beárnyékolja a magyar gazdaság növekedési kilátásait is, azáltal, hogy lefelé ható nyomást gyakorol a forintra és felfelé ható nyomást a finanszírozási költségekre.

A Moody''s véleménye szerint a bankadó is további potenciális visszahúzó erőként hathat a gazdasági aktivitásra, mivel kedvezőtlenül érintheti a hitelezést és az ország befektetési környezetét, emellett a külföldi bankokat magyarországi tevékenységük szűkítésére késztetheti.

A cég ugyanakkor közölte: azt várja, hogy az őszi helyhatósági választások után a magyar kormány, valamint az IMF és az EU egyezségre jut, mivel "mindannyian tudatában vannak azoknak a negatív következményeknek, amelyekkel a program teljes leépülése járna".

Az elemzés szerint a Moody''s valószínűleg megerősíti Magyarország jelenlegi adósbesorolását, ha hiteles elkötelezettséget lát az IMF által korábban javasolt költségvetési célok mellett, és ha az egyéb makrogazdasági jelzőszámok kedvezőek maradnak.

Ha azonban a következő tárgyalási forduló során meghatározandó új költségvetési célok kevésbé gyors konszolidációs pályára utalnának, egy fokozattal történő leminősítés válik valószínűvé.

A magyar adósbesorolás egyszerre több fokozatú leminősítése valószínűtlen, jóllehet ez is előfordulhat, ha a programról folyó tárgyalások sokáig holtponton maradnak, mivel ennek kedvezőtlen árfolyam- és kamatkövetkezményei lehetnek - áll a Moody''s elemzésében.

Nem sokkal a Moody''s-felülvizsgálat bejelentése után egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor''s is közölte Londonban, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott államadósi besorolásainak kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira.

A kilátásrontással együtt a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló hosszú és rövid futamú szuverén magyar "BBB mínusz/A-3" osztályzatait.

A "BBB mínusz" a befektetési kategória alapszintje; ha az S&P ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát. Jelenleg három olyan EU-tagállam van - Lettország, Románia és Görögország -, amelyekre a hitelminősítők nem befektetői, azaz "bóvli" besorolásokat tartanak érvényben.

A magyar kilátásrontás bejelentéséhez fűzött londoni elemzésében az S&P azt írta: a mostani magyar osztályzatok a cég azon nézetét tükrözik, hogy az előző kormányok költségvetési konszolidációs programjai kedvezőek voltak a közfinanszírozási helyzet viszonylagos gyengeségének kezelésére és a kiegyensúlyozottabb alapjainak megteremtésére tett kísérletek szempontjából.

A Standard & Poor''s szerint az IMF és az EU 20 milliárd eurós finanszírozási csomagja ehhez erőteljes gazdaságpolitikai rögzítőelemként szolgált.

Az új kormány is tesz olyan intézkedéseket, amelyek valószínűleg javítják majd a közfinanszírozás fenntarthatóságát, más intézkedések azonban potenciálisan kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira - áll az elemzésben.

Az S&P ezek között első helyre sorolta a pénzintézetekre kiróni tervezett adót, amelynek jelenlegi mértéke a hitelminősítő szerint középtávon hátráltathatja a pénzügyi rendszer működését, mivel ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, és ezáltal hitelezési képességét is.

Az elemzés szerint a most érvénybe léptetett negatív kilátás a hitelminősítő azon véleményét tükrözi, hogy a kormány közfinanszírozási konszolidációs tervének egyes kulcsfontosságú alkotóelemei "károsnak bizonyulhatnak" Magyarország középtávú növekedési kilátásai szempontjából, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozási rendszert fenntarthatóbb alapokra állítsa.

Az S&P közölte: ronthatja a magyar besorolást, ha a következő egy évben arra a következtetésre jut, hogy a valószínűtlen a hazai össztermékhez mért közadósság-ráta érdemi csökkenése középtávon, vagy ha a növekedést támogató politika iránti elkötelezettség gyengül.

A besorolás megerősítéséhez vezethet ugyanakkor, ha a kormány olyan egyértelmű középtávú költségvetési célokat határoz meg, amelyek a Standard & Poor''s megítélése szerint alkalmasak a növekedést gátló tényezők kezelésére és javítják a magas közadósság csökkentésének kilátását.

országbesorolás magyarország besorolás Moodys
Kapcsolódó cikkek