Magyar gazdaság

114 százalék felett az államháztartási hiány

A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közzé tett beszámoló szerint az államháztartás alakulásában nagy szerepet játszanak a központi megtakarítások, melyeknek köszönhetően szufficites lett a júluisi költségvetési adat és sikerült ellensúlyozni az elmaradt adónemek okozta kiesést. A beszámoló szerint jelentős megtakarítás ment végbe az előző év júliusához képest.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – pénzforgalmi egyenlege az év első hét hónapjában 997,5 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 114,6%-át teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 88,1%-át tette ki.

A központi költségvetés hiánya a 2009. július végi 95,4%-os arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 121,1%-át teszi ki.

A főbb adónemek – a társasági a személyi jövedelemadó és jövedéki adó – bevételei mintegy 40 milliárd forinttal elmaradtak a tavaly júliusi szinttől. Ezen felül a 2010-ben a megszűnt társas vállalkozások különadójából a bevallások után a visszautalások összege 20 milliárd forintot tett ki. A bevételi elmaradásokat azonban részben kompenzálta az áfa bevételek többlete, amely közel 25 milliárd forint volt, továbbá a bányajáradék magasabb összege, mely a tavalyi év azonos hónapjához képest mintegy 13 milliárd forinttal lett több. A bányajáradék többlet okai a magasabb kőolajár, a magasabb dollár árfolyam és a hazai földgáztermelés növelése volt.

A jelentős egyenlegjavulás a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál következett be, amelyet az elmúlt évi júliusihoz viszonyított 29 milliárd forintos bevételi növekmény és az 54 milliárd forintos kiadási visszaesés okozott. Elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai maradtak el az elmúlt év júliusának teljesítésétől.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – július havi egyenlege 36,1 milliárd forintos szufficitet mutat. Ezen belül a központi költségvetés 9 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 31,7 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,6 milliárd forintos deficittel zártak.

alapok államháztartás deficit szufficit
Kapcsolódó cikkek