A legfőbb motorjává vált az elektronikai ipar Szlovákiában a korábban domináns autógyártással szemben. Miközben a válság miatt 2009-ben visszaesett kivitel súlyosan érintette a Volkswagen Dévényújfalun (Pozsony) és Turócszentmártonban működő üzemeit, a Samsung frissen felépített képernyőgyártó egységei Szlovákia legnagyobb ipari termelőivé és exportőreivé nőtték ki magukat.
A tavaly 3,17 milliárd eurós forgalmat bonyolító szlovákiai Samsung két üzeme a Volkswagen és a PSA Peugeot Citroën egységeihez hasonlóan Nyugat-Szlovákiában, egész pontosan a nagyszombati kerületben található. A dél-koreai tulajdonú gyáregységek árnyékában ugyanakkor a tajvani Foxconn kezébe került nyitrai volt Sony-üzem, illetve a trencsényi AU Optronics is dinamikus fejlődést mutat.
Kisebb léptékben ugyan, de szintén az elektronikai ipart erősíti a fentiek mellett a Panasonic helyi gyára, valamint az egykor csehszlovák állami cégként működő Tesla Orava (Árva). Északi szomszédunknál az idén várhatóan 11 millió televízió készül, ezzel a mutatóval Szlovákia globális szinten is elektronikai nagyhatalomnak számít.
Elemzők ugyanakkor óvatosabban értékelik az ágazatban rejlő növekedés potenciált. Eszerint a Samsung 2009-es „válságbiztos” eredményében valójában nagy szerepet játszott az, hogy az üzemeket nemrég indították be, és a gyártókapacitást csak fokozatosan pörgették fel a tervezet szintre. Die Presse