BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élénkülés a beruházási ágazatok többségében késik

A nemzetgazdasági beruházások az idén a második negyedévben az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,6 százalékkal mérséklődtek, éves összehasonlításban 4,9 százalékkal csökkentek, az első félévben pedig a beruházások volumene 5,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2009 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első félévben a beruházások volumene 6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal nőttek. 2009 egészében a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008-ban - jelenti a KSH.

A beruházási tevékenység idei II. negyedévi 4,9 százalékos mérséklődésén belül az építési beruházások volumene 7,3 százalékkal kisebb volt a lakásberuházások és a nagyobb útépítések visszaesésének következtében. A gép- és berendezés beruházások 1,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A nemzetgazdasági beruházások volumenének visszaesését néhány nagy, egyedi beruházás mérsékelte. Így például a járműgyártásban megvalósult jelentős fejlesztéseknek köszönhető a feldolgozóipar 4,7 százalékos növekedése, de ugyanígy egy-egy nagyberuházás emelte meg a pénzügyi, biztosítási tevékenység (22,8 százalék), a víz- és hulladékgazdálkodás (8,3 százalék) és a művészet, szórakoztatás, szabadidő (22,3 százalék) ágak volumenét is.

Az oktatás nemzetgazdasági ág növekedése (68 százalék) az oktatás minden területén állami és uniós forrásból országszerte megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredménye.

Az élénkülés az ágazatok többségében késik - jegyzi meg a KSH. Csökkenés figyelhető meg az ingatlanügyletek ágban (13,1 százalék) a lakásépítések radikális visszaesésének következtében.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 14,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ennek oka az állami infrastrukturális beruházások visszaesése.

 

    A gépberuházásokat ösztönző támogatások csökkenése miatt a beruházások a mezőgazdaságban szintén visszaestek (23,3 százalék). A közigazgatás fejlesztésének volumencsökkenésében (5,6 százalék) főleg az egy évvel korábbi magas bázis játszott szerepet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.