BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem járnak jobban az APEH-ellenőrök a több büntetéssel

Változott az egyszerűsített foglalkoztatás rendszere, 50 literes mennyiségig lehet pálinkát főzni

Augusztus elsejétől léptek életbe – a házelnök szignóját feltételezve – az egyszerűsített foglalkoztatást szabályozó újabb rendelkezések. Az új szisztéma lényege a napi 500 vagy 1000 forintos köztehermérték, amely független a kapott bér tényleges összegétől. A július 31-ig hatályos rendelkezések lényege az volt, hogy az egyszerűsített foglalkoztatáshoz – alapesetben – nem kapcsolódott a megszokott általános adó- és járulékszintnél alacsonyabb terhelés.

Ezalól csak az idénymunkák képeztek kivételt: itt az adó- és járulékkötelezettséget is magában foglaló, a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a nettó munkabér 30 százalékát tette ki. Ennek befizetésével azonban az adott munkavállaló a társadalombiztosítás szemszögéből nem vált biztosítottá, ahogy az 500 vagy 1000 forintos közteher megtérítésével sem. Az új szabály az idény- és alkalmi munkára a korábbi 90 napról 120-ra emelte az ugyanazon felek között létesített munkaviszonyok együttes lehetséges időtartamát. A jogviszonyok bejelentését az adóhatóságnál kell teljesíteni, a vállalkozások ennek a munkavállalók taj számának és adóazonosító jelének APEH-hez történő megküldésével tehetnek eleget.

Pálinkaszabadság. Augusztus 1-jétől lép érvénybe a módosított jövedéki törvény, mely lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. A saját fogyasztásra szánt pálinka főzésénél 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, és a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. Amennyiben valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes.

Jogosítvány megszerzése. Módosul augusztustól a jogosítvány megszerzését, illetve meghosszabbítását szabályozó, a gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát előíró miniszteri rendelet is. A módosítás alapján szigorúbb elbírálás alá esnek a cukorbetegek, és jelentős változás, hogy az igazolást kiállító háziorvosok gyakrabban rendelhetnek el időszakos vizsgálatot, ha úgy ítélik meg, hogy a gépjárművezető egészségi állapota igényli ezt.

Illetékmentesség. Adómentes lesz a családon belüli gazdaságátadás, miután a parlament megszavazta az illetéktörvény módosítását. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezése alapján elsejétől mentes lesz a vagyonátruházási illeték alól a termőföld, a tanya és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, az építmény, valamint az ingóságok tulajdonának, illetve a vagyoni értékű jognak a megszerzése közeli hozzátartozóknál. A módosítás célja, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher viselése nélkül átadható legyen minden, ami a tevékenység folytatásához szükséges.

További módosítás, hogy a kormány átvállalja augusztus 1-jétől a vendéglátósoktól és a kereskedelmi vállalkozóktól a televíziók üzemben tartási díját.

Hitelprogram. A Széchenyi-kártya-program keretében augusztus elsejétől a vállalkozások hitelportfóliójának racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében legfeljebb 25 millió forintos, maximum 3 éves futamidejű Széchenyi forgóeszközhitel-programot indít a kormány. Az idei évben megkötött hitelszerződések teljes összegéhez a hároméves futamidő egészére 2 százalékpont kamattámogatást, valamint a garanciaintézmény kezességvállalási díjának 50 százalékáig terjedő támogatást biztosít a kabinet.

Adóhatóság. Megszüntették azt a jelenlegi szabályozást, amely alapján az APEH ellenőrei is jobban jártak, ha több büntetést szabtak ki, és a hatóság is felhasználhatta a bírságokból befolyt összeget saját működési költségeinek fedezésére. A törvény augusztus elsejétől erre nem ad lehetőséget. A tervek szerint pedig 2011-től kétlépcsős lesz a büntetés: először csak figyelmeztetni kell a céget, a második büntetés lehet pénzbírság. A súlyosabb szabálytalanságok elkövetői azonban ugyanúgy kaphatnak bírságot figyelmeztetés nélkül, ahogy eddig is. Az adó- és vámhatósági eljárásokra nem vonatkozna a törvény, és azokat is lehetne változatlanul elsőre bírságolni a jövőben is, akik a dolgozóik testi épségét, egészségét vagy életét veszélyeztetik, illetve akik a környezetet károsítják.

Közbeszerzések. A közbeszerzési törvény módosításának egyik fele is elsejétől lép hatályba. A Közbeszerzési Tanács átalakításának még augusztusban meg kell történnie, tagjainak száma a jelenlegi 19-ről 10 főre csökken, és a tanács új elnököt és alelnököt választ. A módosított törvény pontosan leírja, hogy a fővállalkozónak ki kell fizetnie az alvállalkozóit, és ő maga miként juthat hozzá a díjához. A fővállalkozó az alvállalkozóknak járó pénzen felüli díjáról akkor állíthatja ki a számlát, ha igazolja az alvállalkozók kifizetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.