Magyar gazdaság

Zuhanórepülésben az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 júniusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 19,7%-kal csökkent a 2009. júniusihoz képest. Az év első hat hónapjában a termelés 13,8%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 2,3%-kal alacsonyabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2010 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7%-kal emelkedtek.

Az építőipar hosszabb ideje tartó visszaesése júniusban is folytatódott. A közel egyötödös, a korábbi hónapokban megfigyeltnél nagyobb arányú mérséklődésben a 2009. júniusi, az áfaemeléssel összefüggő előrehozott teljesítmények miatti kiugróan magas bázisnak volt meghatározó szerepe. Az építőipari termelés egészéhez hasonlóan mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének volumene 19%-kal csökkent, amiben része volt a lakásépítések nagymértékű visszaesésének is; az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is.

Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 20,4%-kal maradt el az előző évi magas bázistól, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egyharmados visszaesése miatt. Az egyéb építmények építésének előző évi emelkedését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött, hasonló nagyságú új beruházások viszont nem indultak. Májushoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 0,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 2,1%-kal emelkedett.Az év első hat hónapjában az épületek építése 12,4, az egyéb építményeké 15,5%-kal esett vissza.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – termelése 17,2%-kal maradt el a 2009. azonos időszakitól. Az egyéb építmények termelése az előző évi  kiugró növekedés után 28,2%-kal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 15,4%-kal mérséklődött.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 6%-kal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 0,5, az egyéb építményeké 10,4%-kal magasabb volt a 2009. június véginél. A júniusban kötött új szerződések volumene 4,2%-kal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 3,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére 12,4%-kal nagyobb  volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások január–júniusban kötött új szerződéseinek volumene 5,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az építőipar termelői árai 2010 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,3%-kal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban az átlagnak megfelelő növekedés (0,7 %) mutatkozott. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazat árai 1,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 0,5 és 2,4% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6%-kal voltak magasabbak

építőipari vállalkozás ipar építőipar
Kapcsolódó cikkek