Magyar gazdaság

Aranybánya - Hatvan lesz az ötven a németek számára?

Egy friss felmérés szerint a németek életstílusa gyorsan változik: a lakosság tovább dolgozik, és jelentős azok aránya, akik szívesen vennének részt önkéntes munkában.

A német családügyi minisztérium megrendelésére készített tanulmány azt mutatja, hogy 2002 és 2008 között a nyugdíjazás átlagos ideje 62 évről 63 évre emelkedett. A 60 évesek egyharmada jelenleg is dolgozik. Mindez annak ellenére valósul meg, hogy a résztvevők 11 százaléka már szembesült a munkahelyén korával kapcsolatos diszkriminációval.

A kérdés igencsak aktuális, hiszen a következő években 65-ről 67-re emelik a nyugdíjkorhatárt Németországban, az ország lakossága fokozatosan öregszik. A jóléti rendszer hatalmas kihívás előtt áll, amire Kristine Schröder családügyi miniszter részben az ellátórendszerben végzett önkéntes munka erősítésével felelne. Erre meg is lehet az esély, hiszen a megkérdezettek 28 százaléka állította, hogy szívesen végezne jótékonysági munkát. Schröder megfogalmazása szerint aranybányáról van szó, amit ki akarnak aknázni.

A Spiegel emlékeztet arra , hogy a kérdése politikai bombát jelent, ezt mutatja a napokban Franciaországban zajló sztrájksorozat, amellyel Sarkozy korhatáremelési terve ellen tiltakoznak. Ugyanakkor a lap szerint a németek pragmatikusabb hozzáállást mutatnak a kérdésben, a vezető német újságok cikkei arra emlékeztetnek, hogy meg kell változnia a munkahelyi kultúrának.

A Süddeutsche Zeitung arra emlékeztet, hogy még az aktivitás növelésével sem oldható meg a születésszám csökkenése, 2030-ra 6 millióra csökken a munkaképes lakosság száma. A lap szerint ennek megfelelően a bevándorlókat nem lehet kijátszani a német munkavállalók ellen, a munkaadóknak pedig nem szabad dicsőíteniük az ifjúságot.

 

Németország német ellátórendszer nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek