Magyar gazdaság

Maximum 60 napig tartozhatnának egymásnak a cégek

Az Európai Unió illetékesei előálltak a fizetési késedelmeket szabályozó direktíva első, módosított verziójával, amely a korábbival ellentétben nem csak a közintézményekre, de a magánszektorra is vonatkozna.

Barbara Weiler, a direktíva átalakításának raportőre úgy látja, a jogszabállyal kapcsolatos kérdések többségét már megvitatta az Európai Bizottság, az Európai Parlament, és az Tanácsa. Az első vázlat szerint a módosított jogszabály már a magánszektorra is vonatkozna, míg az eredeti terv csak a közületek fizetési határidejét szabályozta volna.

Az eredeti, 2000-ben elfogadott szöveget a kkv-k nyomására módosítják, mivel a kisebb vállalatokat katasztrofális helyzetbe hozhatja a késve történő fizetés. A tervek szerint a jövőben az Unió területén a cégek legfeljebb 60 napig tartozhatnának egymásnak, ezt meghaladó késés esetén késedelmi kamatot kell fizetnie az érintettnek. Emellett a kamaton felül legalább 40 eurós bírságot kell fizetnie a késlekedő vállalatnak.

Ugyanakkor – tudósít az EurActiv – a jogszabálytervezet jelentős kiskaput hagy, mivel a szöveg szerint a 60 napos szabály minden esetben igaz, kivéve, ha arról a két fél máshogy egyezik meg. Ez a hírügynökség szerint azt jelentheti, hogy a nagyobb erővel rendelkező cégek rákényszeríthetik a kisebbeket arra, hogy elfogadják a 60 napon túli késedelmet is lehetővé tevő szerződéseket. Emellett a terves egyes szektorokat, így az egészségügyet a kivételek közé sorol. Jelenleg folyik a vita a késedelmi kamat mértékéről, amely egyes javaslatok szerint 7, mások szerint 9 százalékot tenne ki.

késve fizetés késedelmi kamat Európai Unió
Kapcsolódó cikkek