Magyar gazdaság

Megerősítik a stagnálást az új amerikai adatok

A szakértői várakozásokat kismértékben gyorsabban nőtt az Egyesült Államok össztermék (GDP) a második negyedévben az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közleménye szerint.

A második negyedévben 1,7 százalékkal nőtt az Egyesült Államok gazdasága az előző év azonos időszakához képest. Az elemzői várakozások szerényebb 1,6 százalékos növekedést jeleztek előre. A világ legnagyobb gazdasága az idei első negyedév során 3,7 százalékkal növekedett, a tavalyi év végén pedig 5 százalékkal.

A munkanélküli segélykérelmek terén is jó híreket közölt a minisztérium. Váratlanul nagymértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma. A segélykérelmek száma 16 ezerrel 453 ezerre csökkentek a szeptember 25-én véget ért héten. Az elemzők ennél szerényebb 5 ezres csökkenést vártak. A minisztérium közzé tette a lakossági fogyasztás bővülésének felülvizsgált ütemét is, mely a korábbi 2 százaléknál magasabb 2,2 százalékot mutat.

A jelenlegi makroadatok szintjének tartós stagnálását erősíti meg a múlt héten közzétett romló amerikai fogyasztói bizalmi index, illetve a csütörtök délután publikált heti friss munkanélküli segélykérelmek számának alakulása is, mivel az továbbra sem csökkent a 450 ezres szint alá. Mindezek azt vetítik előre, hogy rövidtávon nem várható az amerikai lakossági fogyasztás növekedése, ennek hatására pedig az Egyesült Államok GDP-je nagyobb mértékű növekedése sem, mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

segély növekedés munkanélküli Amerika második negyedév Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek