Magyar gazdaság

NBER: A nagy recesszió 2009 júniusában véget ért

A "nagy recesszió" 2009 júniusában véget ért, közölte hétfőn New Yorkban a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER) nevű, független közgazdászokat tömörítő amerikai intézet.

Az iroda kimutatásai szerint a gazdasági visszaesés tavaly júniusban érte el a mélypontját, és akkor indult el egy lassú, de folyamatos növekedés. Ezzel a 2007 decemberében elkezdődött, 18 hónapig tartó "nagy recesszió" volt az amerikai gazdaságban a legtovább tartó gazdasági hanyatlás a harmincas évek eleji nagy válság óta.

Az NBER ugyanakkor leszögezi: nem állítják azt, hogy a gazdasági feltételek attól a hónaptól kezdve kedvezőek lennének, vagy hogy a gazdaság visszatért volna normál működési kapacitásához.

A legtöbb közgazdász már korábban is azon a véleményen volt, hogy a 2009 nyarán véget ért Amerikában. Az NBER azonban rendszerint kivár a visszaesési folyamatok kezdetének és végének bejelentésével, megvárva, amíg az összes jelentősebb adat beérkezik, hogy biztos legyen a tendenciák tartósságában. A recesszió kezdetének idejét is csak tavaly közölte.

A hétfői bejelentés egy olyan időszakban tette az NBER, amikor számos közgazdász attól tart, hogy a gazdaság újabb visszaesés előtt áll, és a recesszió kettős mélypontúvá válik. Az iroda is elismerte ennek kockázatát, de a maga részéről leszögezte, hogy "minden jövőbeni visszaesést új recesszióként, és nem a 2007 decemberében elkezdődött recesszió folytatásaként" fog értékelni.

Az NBER ezt a növekedés hosszúságával és erejével magyarázta.

gazdasági visszaesés NBER recesszió
Kapcsolódó cikkek