Magyar gazdaság

Özönlenek Kínába a befektetők

Kínában 66 milliárd dollár működőtőkét fektettek be külföldiek az első nyolc hónapban, 18,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerdai közlése szerint augusztusban 7,6 milliárd dollár volt az új külföldi beruházás értéke, 1,4 százalékkal több, mint tavaly augusztusban.
A beáramlás egyenetlen: augusztusban több volt az új külföldi beruházás Kínában, mint júliusban, de kevesebb, mint júniusban.

A kínai kormány e hét elején közölte, hogy rövidesen bővíti azoknak a gazdasági ágazatoknak a számát, amelyekben külföldi cégek megjelenhetnek beruházóként.

A kínai kormány hűtő intézkedései nyomán a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben 10,4 százalékosra lassult az első negyedévi 11,9 százalékról, rendre éves összehasonlításban, de a második negyedévben Kína így is megelőzte Japánt mint a világ második számú gazdasága abszolút értékben az Egyesült Államok mögött. A kormány hivatalos célja 8 százalékos növekedés idén, de a kínai statisztikai hivatal vezetője szerdán 10 százalékos GDP-növekedést valószínűsített évi átlagban.

Kína hazai összterméke (GDP) 2008-ban 9,6 százalékkal, tavaly 9,1 százalékkal bővült. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) utolsó - júliusi - előrejelzése idén 10,5 százalékos, jövőre 9,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Áprilisban az IMF 10 százalék többletet jósolt erre az évre, illetve 9,9 százalékot jövőre.

kínai gdp kínai befektetők
Kapcsolódó cikkek