Magyar gazdaság

Több nagyobb befektetési projektről hamarosan dönthetnek

Több nagyobb befektetési projektről születhet hamarosan döntés, közte nagy ipari jellegű külföldi beruházásról – tudta meg a Világgazdaság Becsey Zsolttól, a nemzetgazdasági tárca külgazdasági államtitkárától.

Nyáron végig kimagasló volt az érdeklődés mind európai, mind pedig távol-keleti potenciális befektetők részéről. Többnyire ipari beruházásokat tartalmazó projektekről tárgyalnak, amelyeket nem lehet egyik percről a másikra kivonni az országból. De nem csak ipari projektek jönnek szóba, vannak kutatás-fejlesztési tervek s élelmiszer-technológiaiak is. Úgy látja, hosszú távú optimizmus mutatkozik Magyarországgal szemben.

Becseyt annak kapcsán kérdeztük, hogy megjelent az UNCTAD legújabb felmérése, amelyből kiderült, a transznacionális vállalatok nem sorolják a húsz legvonzóbb befektetési célpont közé hazánkat. Az államtitkár részben a belső piac méretével, részben az egy főre jutó viszonylag alacsony szintjével magyarázza ezt. A vállalatok egyébként egyre optimistábban szemlélik a globális befektetési környezetet és saját kilátásaikat. A korábbinál erőteljesebb a befektetési hajlandóságuk mind az idei évre, mind pedig az elkövetkező két esztendőre vonatkoztatva.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

UNCTAD befektetők projekt
Kapcsolódó cikkek