Magyar gazdaság

Fizet a gazdasági tárca

A Nemzetgazdasági Minisztérium még a pénteki nap folyamán átutalja az eddig a kezelésében lévő, ám egy kormányhatározat értelmében hétfőtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz átvezetendő különféle célelőirányzatok teljesítéssel igazoltan még fennmaradt összegét - tudatta az NGM közleménye.

A tárca ezzel reagált - legalábbis közvetetten - azokra, az elmúlt napokban megjelent vádakra, melyek szerint ellehetetleníti az ITD Hungary és a Magyar Turizmus Zrt. működését azzal, hogy nem utalja át számukra a kezelésében lévő célelőirányzatokból járó költségvetési támogatásokat. Ám ahogy a Világgazdaság megírta: ennél jóval árnyaltabb a kép, hiszen - legalábbis az ITD esetében - a bevétel három forrásból (költségvetési támogatás, uniós pályázati pénzek és saját bevétel - származik, ráadásul a költségvetési támogatások május végégig rendezve is voltak.

Az a bizonyos kormányhatározat - ahogy arról a Világgazdaság beszámolt - csütörtökön jelent meg, s a többi között a beruházás-ösztönzési és a kereskedelemfejlesztési célelőirányzatokat érinti. Általában azokat, amelyek az ITD Hungary, illetve a Turizmus Zrt- finanszírozásában jelentős szerepet játszanak. A határozat megjelenésére az ITD Hungary vezérigazgató-helyettese hívta egyébként a figyelmet egy közleményben.

Az NGM mai közleménye rámutat: a kormány döntésének, valamint a minisztériumok közötti munkamegosztásnak megfelelően 2011. október 11-ig kell rendezni az ITD Hungary és a Magyar Turizmus Zrt. finanszírozását. Ez amúgy a következő hétfő lesz.

A Magyar Közlönyben megjelent 1208/2010. számú kormányhatározat rendezi az eddig két minisztérium felügyelete alatt álló ITDH és MT Zrt. helyzetét. A minisztériumok közötti munkamegosztással megegyező friss kormányhatározat szerint 2010. október 11-ig kell átvezetni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz az ITDH és az MT Zrt. finanszírozását is biztosító célelőirányzatokat. Mint ismert, a feladatmegosztás azt takarja, hogy a szakmai felügyelet az NGM-é, ám a tulajdonosi jogokat az NFM gyakorolja közvetlenül vagy valamely érdekeltségén keresztül. 

Magyar Turizmus támogatás ITD Hungary bevétel NGM költségvetés MT Zrt
Kapcsolódó cikkek