Magyar gazdaság

Jutalom a megszorításokért

Folytathatja a lefaragásokat Lettország fölényes győzelmet aratott válságkezelő kormánya

Amióta Valdis Dombrovskis, Lettország kormányfője 19 hónapja elfoglalta hivatalát, duplájára nőtt a és csaknem 14 százalékkal estek a bérek. A hét végén tartott parlamenti választásokból Dombrovskis mégis megerősödve került ki, és jobbközép koalíciójával folytathatja a válságkezelő kormányzást.

Ahelyett, hogy a választók megbüntették volna a megszorításokért a kormányt, felhatalmazták, hogy folytassa a kiadások lefaragását, biztosítsa a külföldi kölcsönöket és mentse meg Lettországot az államcsődtől. Hárompárti koalíciója az eddigi 45-ről 63-ra emelte képviselőinek számát a 100 tagú parlamentben.

Dombrovskis az EU legfiatalabb kormányfőjeként lépett hivatalba 2009 februárjában, miután a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az és a többi hitelező további súlyos megszorításoktól tette függővé a kölcsön folyósítását, majd az utcákat tüntetők lepték el, még egy rendőrautót is felgyújtottak Rigában.

Ma áramlik a pénz a 7,5 milliárd eurós hitelkeretből, és Lettország gazdasága az év első két negyedében növekedést mutatott azután, hogy 2008-ban és 2009-ben a világ legmélyebb receszszióját produkálta. Összesen 25 százalékkal esett vissza a gazdaság, miután az ingatlanlufi kipukkadt és az ország legnagyobb bankja csődbe ment. Az Ivars Godmanis vezette előző kormány 6,2 százalékos GDP-arányos költségvetési megszorítást határozott el, hogy megkapja az IMF-hitelt. De a kormány népszerűsége mélypontra jutott, és a kabinet összeomlott. 2009-ben egy felmérés szerint a lakosság 4,5 százaléka bízott a parlamentben és 7,3 százaléka a kormányban. Ez jelenleg 11 százalék a parlament és 18 a kormány esetében.

A választási kampányban Dombrovskis csak vért és könynyeket ígért. 2012-re a kormány 3 százalékra kívánja lefaragni a költségvetési hiányt, amely jelenleg 8,5 százalék. A cél az euró bevezetése 2014-ben. A pénzügyminisztérium számításai szerint a 2011-es költségvetésben ehhez 765 millió dolláros megszorításra lesz szükség.

Pedig már az eddigi szigorítások is a legkeményebbek voltak a balti államok között. Az IMF a „példátlan” és „történelmi” jelzővel illette a kormány lépéseit. A munkanélküliség emiatt az idei év első negyedében 20,4 százalékra nőtt (2007-ben még 5,3 százalék volt). Fél évre viszont javulni kezdett, 19,4 százalékon állt. A gazdaság ugyanis növekedésnek indult. Az első negyedévben szerény 0,3, majd a második negyedévben 0,8 százalékos növekedést lehetett kimutatni, év végére 1,5 százalék lehet az adat. Ez lesz a legmagasabb a három balti állam közül. A kezdődő növekedés a térségben jó hír a svéd bankszektornak, amely uralja a balti régiót.

Lettországban a félelem sokkal nagyobb volt az államcsődtől, mint másutt a válság során – az elemzők ezzel magyarázzák a koalíció hatalmon maradását. És nagyban befolyásolta a választókat, hogy a lakosság egyharmadát kitevő orosz ajkú lakosság pártja megerősödni látszott, így a lettek összezártak. A vezető kormánypárt, az Egység 30,7 százalékot szerzett, az oroszok pártja, a Harmónia Center 25,7-et. Előbbi 33, utóbbi 29 helyet kap a parlamentben. A kormányfő két korábbi partnere, a Zöldek és Farmerek, illetve a Hazáért 19,4, illetve 7,6 százalékot szerzett a szombati választásokon, így a koalíció – mint a vasárnapi első találkozón kiderült – folytatódik. Az új kormány november 2-ára alakulhat meg.

A régi-új kormányfő arra is ígéretet tett, hogy tárgyal az oroszokkal a lehetséges együttműködésről. A lakosság egyharmadát kitevő oroszoknak az EU-csatlakozás előtt állampolgárságuk és szavazati joguk sem volt, de az ország az uniós tagság érdekében kénytelen volt elfogadni az általános választójogot.

Névjegy

Valdis Dombrovskis

1971. augusztus 5-én született Rigában; matematika-fizika szakon végzett a Rigai Egyetemen

1995-ben mérnök-közgazdász diplomát szerzett.

1996-ban a fizikatudomány doktora lett

1995–96-ban laboraszszisztensként Mainzban dolgozott

1998-ban az Egyesült Államokban volt segédkutató

2002-től az Új Éra párt vezetőségi tagja

2002–04 között pénzügyminiszter

2004–09 között az Európai Parlament tagja

2009 óta miniszterelnök




Valdis Dombrovskis

1971. augusztus 5-én született Rigában; matematika-fizika szakon végzett a Rigai Egyetemen

1995-ben mérnök-közgazdász diplomát szerzett.

1996-ban a fizikatudomány doktora lett

1995–96-ban laboraszszisztensként Mainzban dolgozott

1998-ban az Egyesült Államokban volt segédkutató

2002-től az Új Éra párt vezetőségi tagja

2002–04 között pénzügyminiszter

2004–09 között az Európai Parlament tagja

2009 óta miniszterelnök -->

gazdasági válság balti államok Lettország választások megszorítások
Kapcsolódó cikkek