Magyar gazdaság

Kína megint meglepte a világot

Közel három év után először az irányadó kamatlábak megemelését jelentette be a kínai jegybank: az egyéves jüanhitelráta 5,31-ról 5,56, a betéti ráta pedig 2,25-ról 2,5 százalékra változik.

A lépés váratlanul érte a piacokat, bár illeszkedik a több ázsiai országban már megindult monetáris szigorítási folyamatba. Legutóbb, a múlt héten Szingapúr emelt kamatlábat a térségben.

Elemzők szerint a pekingi bejelentés mögött a magas ingatlanárak letörésének, illetve az megfékezésének célja állhat. A kínai fogyasztói árak éves alapon 3,5 százalékkal emelkedtek augusztusban, és szeptemberre további gyorsulás valószínűsíthető. Az inflációs ráta az elmúlt négy hónap közül háromban is meghaladta a 3 százalékot, ez a jegybank egész évre vonatkozó célkitűzése.

A kamatlábak megemelése az eddigi legnyilvánvalóbb jele annak, hogy Peking megkezdte a gazdasági válság átvészelésére hivatott ösztönzők kivonását. A lépés azonban azzal a kockázattal jár, hogy a magasabb kamatlábak még több tőkét vonzanak a jobb megtérüléssel kecsegtető ázsiai piacokra. Az ottani hatóságoknak már eddig is komoly fejfájást okozott, miként teremtsenek egyensúlyt az infláció megfékezésének és a piaci buborékok megelőzésének célja között. Számos ország hozott intézkedéseket a spekulációs tőke beáramlásának a korlátozására, és támadta a fejlett gazdaságokat – főként az Egyesült Államokat – a kamatlábak alacsonyan tartása miatt.

kamatemelés kamatráta irányadó kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek