Magyar gazdaság

A korbács mellé mézesmadzagot is mellékelt Matolcsy

Készpénzben kaphatják meg az állami rendszerbe visszalépő magánpénztártagok, a befizetéseik infláció feletti hozamát.

A nyílt zsarolásnak is beillő fenyegetés mellé - azaz, hogy ha valaki január 31-ig nem lép vissza az állami nyugdíjpénztárba, azt kizárják az állami rendszerből, - egy kis mézuesmadzagot is elhúzott a munkavállalók orra előtt Matolcsy György.

Azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik visszatérnek az állami rendszerbe, és az elmúlt években az feletti hozamuk jelent meg a számlájukon, azok a többletet vagy készpénzben vehetik fel, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el. Az így felgyülemlett összeg 80-100-120 milliárd forint lehet. Azok a tagok, akiknek munkaadója 8 százaléknál többet utalt át a magán-nyugdíjpénztárba, a 8 százalékon felüli összeget is felvehetik, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el. Azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek hozama elmaradt az inflációtól, számlájukon az infláció erejéig jóváírást kapnak.

"Ha a magán-nyugdíjpénztári tagok úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami rendszerbe (ehhez nem kell nyilatkozni), akkor február 1-jétől visszaáramlik az összes befizetésük az állami rendszerbe, és ebben az esetben a tag magával hozza a számláját, ami egyéni számlára kerül" - magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy ez a számla, akárcsak az állami nyugdíjnál, a házastárs részére örökölhető lesz.

Matolcsy György utalt arra is, hogy a nyugdíjrendszer reformlépései során, az állami nyugdíjrendszerben lévők számláján nyilvántartják majd a 10 százalékos munkavállalói járulék befizetést.

magánpénztárak nyugdíjkérdés befizetések hozamok
Kapcsolódó cikkek