Magyar gazdaság

Adószakértő: Végrehajthatatlan lehet a különadó-törvény

Elfogadta az Országgyűlés a különadóra vonatkozó új szabályokat, ugyanakkor egy adószakértő szerint végrehajthatatlan lesz a törvény.

A különadót a tervek szerint öt évre visszamenőleg vetik ki. Angyal József okleveles adószakértő az MR1 Kossuth Rádiónak elmondta: az eljárási szabály a következő lesz: az a kifizető, ahonnan valamikor távozott az adózó, átszámolja, hogy mennyi adót kell most fizetni az akkori végkielégítés után.

Majd a kifizető benyújtja az elszámolást az adóhatóságnak, és erről értesítést kap az adózó. „Ez az értesítés nem kötelezi fizetésre az illető magánszemélyt, hiszen nincs jogviszonyban azzal az önkormányzati vagy államigazgatási szervvel” – magyarázta Angyal József.

Azt mondja az adózás rendjéről szóló törvény, hogy az adóhatóságnak határozatban kell megállapítania a különadót. Ekkor még mindig semmit nem kell csinálnia a magánszemélynek. Kap az adóhatóságtól egy határozatot, de ezzel a határozattal szemben jogorvoslati lehetőség van, fellebbezhet, bíróságra mehet az adózó. „És itt belép egy érdekes dolog – folytatta az adószakértő. - Az Alkotmánybíróság jogkörét szűkítik, tehát nem semmisítheti meg ezt a törvényt, de nem szűkítették az Alkotmánybíróság jogkörét abban a kérdésben, hogy úgynevezett alkotmányjogi panasszal lehet fordulni hozzá eseti ügyekben.

Az Alkotmánybíróság azt mondhatja, hogy megsemmisíti azt a bírósági ítéletet, mert alkotmányellenes rendelkezésre épül. Bár egységesen nem lehet ezt a törvényt megsemmisíteni a dolgok mai állása szerint, viszont sok eseti ügy fog indulni több évvel ezelőtti ügyekben, és eseti ügyekben viszont száz százalékos nyerési esélye van az adózónak.”

különadó adóhatóság határozat Alkotmánybíróság bíróság adószakértő angyal józsef
Kapcsolódó cikkek