Magyar gazdaság

Az MNB szerint túl optimista a költségvetés

Túlzottan optimistának tartja a költségvetés néhány elemét a Magyar Nemzeti Bank, közöttük a középtávú növekedési és a foglalkoztatás bővülési előrejelzést említette Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén és kifogásolta, hogy a következő években a jegybanki cél feletti inflációval számol a kormány.

Hangsúlyozta: az idei és a jövő évi hiánycél tartható, de a költségvetés szerkezete és a fiskális fenntarthatósággal kapcsolatban aggodalmak merülnek fel. Hozzátette: az átmeneti bevételnövelő intézkedések kiesését követően a költségvetés hiánya 2012-től újra növekedésnek indulhat, a hiánycsökkentéshez a kiadások mérséklésére lesz szükség.

Az állami pillérbe visszalépők utáni vagyonbevétel egyszeri hatásának kifutása az MNB szerint 700 milliárd forintos lyukat ütnek költségvetésen, ezzel a hiány újra 5-6 százalék közé ugorhat. Gondnak nevezte, hogy a kormány közép távon magasabb inflációval számol a jegybank által megfogalmazott inflációs célnál.

orbán-kormány MNB büdzsé karvalits ferenc költségvetés
Kapcsolódó cikkek