Magyar gazdaság

Az önkéntes kasszáknak is befellegzett?

A kasszák működési költségét csökkentenék, emiatt a leghatékonyabban működő pénztárak sem tudnának fennmaradni - írja az Index.

Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi felelős szerint a kasszák 2012 januárjától költségként a tagi befizetések 0,9 százalékát számolhatják el (ez most 4,5 százalék), a vagyonkezelés díja 0,2 százalék lehet. Ha ez a terv tényleg megvalósul – és nehéz elképzelni, hogy miért ne történne így – a pénztártagokra vetített havi átlagos működési költség a mostani négy-ötszáz forintról száz forint környékére csökkenne – írja az Index.

Ebből a pénzből a leghatékonyabban működő kasszák sem tudnának gazdálkodni, pénztári szakértők szerint az alapvető kiadásaikat (közmű, irodabérlés, felügyeleti díj, stb.) sem tudnák fedezni – olvasható az Indexen.

Fejlemények nyugdíjügyben: Emelés, nyugdíjadó, petíció

Az internetes lap kiemeli: Selmeczi többször megismételt kérdésekre adott válaszaiból az tűnt ki, hogy ezt a díjkorlátozást a kormány kiterjesztené az önkéntes nyugdíjpillérre is (amibe most tulajdonképpen beolvadnak a kötelező nyugdíjkasszák azzal, hogy a maradásról önként lehet dönteni).

önkéntes pénztár megszűntetés önkéntes nyugdíjpénztár önkéntes kasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek