Magyar gazdaság

Bejött Trichet jóslata: lassul az eurózóna

A gazdaság növekedési üteme visszaesett Európában a harmadik negyedévben.

Jean-Claude Trichet figyelmeztetett : a lassú lesz. Az Eurostat pénteken alátámasztotta ezt: az eurózóna és az EU-27 a harmadik negyedévben 0,4 százalékkal növekedett az előző negyedhez képest.

Akkor még a kilábalás jelei mutatkoztak, a növekedési ütem 1 százalékon állt. Görögország a legnagyobb vesztes, 1,1 százalékos negyedéves és 4,4 százalékos éves visszaeséssel.

Több európai országban a stagnálás jelei mutatkoznak. Spanyolország negyedéves alapon nem tudott bővülni, Olaszország is csak 0,2 százalékkal.

A balti államok, akik a válságban hatalmas visszaesést szenvedtek el, az átmeneti élénkülés után most a stagnálás állapotába kerülhetnek. Észtországban 0,5 százalékos, Litvániában 0,1 százalékos, és Lettországban 0,8 százalékos növekedést mértek a harmadik negyedben az előzőhöz viszonyítva.

A román gazdaság visszaesett: 0,7 százalékos zsugorodáson ment keresztül a egy év alatt 2,3 százalék a csökkenés mértéke.

Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában a növekedés 0,7 százalékos volt az előző negyedben regisztrált 2,3 százalékos növekedés után. Franciaországban a harmadik negyedévben a GDP 0,4 százalékkal növekedett, az előző negyedévben mért 0,7 százalékkal szemben. (Összehasonlításul: a brit gazdaság 0,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedben).

A francia kormány 2011-re 2 százalékos gazdasági növekedést jósol. A harmadik negyedévi növekedésre vonatkozó első becslést ismertetve, a német statisztikai hivatal jelezte, hogy az élénkülés folytatódik. Berlin számított arra, hogy a gazdaság bővülése lassul, tekintettel a második negyedben elért rekord eredményre.

Németország Románia GDP balti államok Q3 növekedés visszaesés Franciaország
Kapcsolódó cikkek