Magyar gazdaság

Elkelt a svájci alap fele

Már gazdára talált a svájci-magyar együttműködési program keretében hazánk számára 2012 végéig leköthető 130,7 millió svájci frank (25,5 milliárd forint) fele.

Ezt Christian Mühletahler svájci nagykövet jelentette be azon a budapesti rendezvényen, amelyen a két ország illetékesei aláírták Balassagyarmat, Érd, Ózd és tizenhárom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülés ivóvízhálózati rekonstrukciójának összesen 25 millió frankos támogatási szerződéseit.

Liliana de Sá Kirchknopf, a budapesti svájci programiroda vezetője a ceremónián egyúttal bejelentette: a közbeszerzések egyszerűsítésére és átláthatóságának biztosítására szolgáló integritási paktum első, kísérleti projektjét Ózd valósítja meg.

A svájci hozzájárulással megvalósuló infrastruktuális beruházások Magyarország EU-csatlakozása alkalmából vállalt derogációs ivóvíz kötelezettségek teljesítését is elősegítik - méltatta a kétoldalú program jelentőségét Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Christian Mühletahler emlékeztetett arra, hogy a svájciak 2006-ban népszavazáson hagytak jóvá az Európai Unióhoz 2004-től csatlakozott államok felzárkózásának elősegítésére 1 milliárd svájci frank hozzájárulást. Magyarország ebben a sorban a második legnagyobb kedvezményezett.

A kétoldalú megállapodásban a felek kikötötték, hogy a rendelkezésünkre álló teljes keret 40 százalékát hazánk két legelmaradottabb régiója, Észak-Alföld és Észak-Magyarország kapja.

Most a budapesti aláírási ceremónián általános volt a vélemény, hogy az érintett négy projekt ott segíti a felzárkózást, ahol valóban szükség van rá, így ezek a fejlesztések igazán közvetlen hatással lesznek az emberek életére az érintett településeken.

KoM-->

svájci alap ivóvíz infrastruktuális fejlesztés
Kapcsolódó cikkek