Magyar gazdaság

Itt az uniós intő Magyarországnak nyugdíjügyben!

Az Európai Bizottság a nyugdíjreform mellett a bizottság több, Magyarország intézményi berendezkedésével kapcsolatos változást és javaslatot is aggályosnak tart.

Olli Rehn gazdasági és monetáris biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio a Világgazdaságnak a többi között rámutatott: aggályos, ha a pénztárakban felhalmozott vagyonból folyó kiadásokat finanszíroznának. Kifogásolják azt is, hogy a nyilatkozatot nem tevőket automatikusan visszavinnék az állami pillérbe, és hogy a második pillérben maradók elveszítenék jogosultságukat az állami nyugdíjra, hiába fizetnék be utánuk továbbra is a munkáltatói járulékot a költségvetésbe.

value="http://www.youtube.com/v/_ofkbnP33ww?fs=1&hl=hu_HU">

name="allowFullScreen" value="true">

type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always"

allowfullscreen="true" width="360" height="360">

Közben idehaza tegnap bejelentették: nyugdíjadóvá válik a jelenleg 24 százalékos, a munkáltatót terhelő nyugdíj-biztosítási járulék. Ezzel pedig semmiféle időskori ellátásra vonatkozó jogosultság nem jár a befizetőnek. Ezzel együtt is számos eljárás és vizsgálat várható a magánnyugdíjpénztárakat érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatban, nemcsak idehaza, hanem a brüsszeli és a strasbourgi jogi fórumok előtt is. A Stabilitás Pénztárszövetség is ilyenre készül, miként a pártok, szakszervezetek is.

„Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni” – közölte csütörtökön Amadeu Altafaj, Olli Rehn biztos szóvivője, aki hozzátette, hogy noha a nyugdíjrendszerek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, a Bizottságnak ettől függetlenül egy sor aggálya van - olvasható a Bruxinfo-n.

Az egyik észrevétel a hosszú távú fenntarthatóságot érinti. „Ezt illetően aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetés terv határozottan sugallni látszik” – jelentette ki a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

Altafaj szerint további aggodalom tárgya a második pilléres nyugdíjreform visszafordításának módja. „Mindenekelőtt, úgy tűnik, hogy a második pillérben való maradás és az elsőbe való visszatérés közötti választás nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott, mivel a kedvezményezetteket automatikusan az állami nyugdíjpillérhez irányítják, ha csak január végéig másképp nem nyilatkoznak, és a második pillérben maradók elveszítenék az állami nyugdíjra való jogosultságukat, noha a munkaadói hozzájárulások továbbra is befolynak majd a büdzsébe” – szögezte le nyilatkozatában Rehn szóvivője. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magán-nyugdíjpénztárak hasznos szerepet játszanak a hazai tőkepiacok elmélyítésében, ennek a rendeltetésüknek azonban nem lesznek többé képesek eleget tenni, ha életképességüket aláássák.

A Bizottságot azonban a magyar kormány több közelmúltbeli, vagy tervezett intézkedése is nyugtalanítja, amely meglátása szerint megbontaná a jelenlegi költségvetési és egyéb intézményi keretet. „A nyugdíjreformon túl a magyar intézményi keretben mostanában bekövetkezett több változtatás vagy javaslat miatt is aggódunk, amelyek alááshatják a független intézmények számottevő ellenőrző (értsd: figyelemmel kísérő és jelző) képességét” – közölte a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

Stabilitás olli rehn Magyarország altafaj nyugdíj
Kapcsolódó cikkek