Magyar gazdaság

Családi adózás: Sokan nem fizetnek majd adót

Megjelentek a Magyar Közlönyben a jövő évi megváltozott adótörvények. Nagyon sok három vagy több gyereket nevelő család egyáltalán nem fizet adót jövőre.

 Az elmúlt nyolc év után ismét adókedvezmény illeti az egy- és kétgyerekeseket is. Újdonság az is, hogy nemcsak gyerekek, hanem egyes esetekben eltartottak után is kérhető a támogatás.

Adókedvezmény azok után a gyerekek után jár, akik után családi pótlékot folyósítanak, de a főiskolás vagy egyetemista gyermek is beleszámít a családba - magyarázta a Krónikának Andrási Jánosné, az APEH ügyfélkapcsolati osztályvezetője.

Ha egy családban például két kiskorú és egy felsőoktatásban tanuló gyerek van, ott a két kisebb után magasabb összeg jár. Míg egy vagy két gyermek esetén gyermekenként 62 500 forinttal csökken jövőre az alapja, ebben az esetben már gyermekenként 206 250 forint után nem kell adót fizetni, azaz a két kisgyermek után több mint 412 ezer forinttal mérséklődik az adó alapja - számolt az osztályvezető. Ha pedig a család három kiskorú gyermeket nevel, az adó alapja már több mint 618 ezer forinttal csökken.

Fontos változás az is, hogy nemcsak a gyerekek és a magzatok után jár az adókedvezmény, hanem a rokkantsági járadékban részesülő eltartottak után is. Andrási Jánosné felhívta a figyelmet arra is, hogy nem a bruttó, hanem a szuperbruttó fizetések számítanak, a kedvezmények pedig megoszthatók. Aki azt szeretné, hogy a munkáltató már év közben is vegye figyelembe a kedvezményt, annak nyilatkoznia kell erről. Ezen módosítani is lehet, akár év közben is.

adórendszer támogatás adóalap adózás családi adózás APEH
Kapcsolódó cikkek