Magyar gazdaság

Egy ország, amely megerősödve kerül ki a válságból

A Bundesbank és az esseni gazdaságkutató intézet (RWI) véleménye szerint Németország megerősödve kerül ki a válságból.

A két szervezet azt jósolja, hogy a fellendülés a következő években is folytatódni fog. "Az, ahogyan a német gazdaság kiállta a 2009-es év terhelési próbáját, megmutatta, hogy milyen szuilárd alapon áll"- írja a német jegybank decemberi jelentésében.

A német hajtóerejének köszönhetően és a növekvő német fogyasztásra támaszkodva a Bundesbank arra számít, hogy a idén reálértékben 3,6 százalékkal nő, 2011-ben pedig az emelkedés 2 százalékot tesz ki. Az RWI pedig 3,7 százalékos növekedésre számít idén, és 2,5 százalékosra a jövő évben – jelenti az N24.

Mind a Bundesbank, mind pedig az RWI azonban kockázatokat lát az eurózóna adósságválságának eszkalációjában. "Fennáll a veszély, hogy Görögországon és Írországon kívül további országok lesznek képtelenek a refinanszírozásra a tőkepiacon, és az EU segítségére szorulnak - hangsúlyozta Roland Döhrn, az RWI konjunktúra-szakértője. Az RWI prognózisa szerint 2011-ben a munkanélküliek száma hárommillió alá csökken, a munkanélküliségi ráta pedig 0,7 százalékponttal, 7 százalékra süllyed.

Bundesbank GDP RWI növekedés munkanélküli adósságválság
Kapcsolódó cikkek