Magyar gazdaság

EU: Elnézőek leszünk a görögökkel

Az EU és az IMF illetékesei hangsúlyozták, hogy hajlandóak a Görögországnak nyújtott hitelcsomag fizetési határidejének meghosszabbítására.

"Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kész arra, hogy engedékenyen tekintsen a görög hitelcsomag futamidejének meghosszabbítására" – fogalmazott az AFP jelentése szerint az EU monetáris biztosa. Olli Rehn ezzel megerősítette a korábbi feltételezést, miszerint a 110 milliárd eurós hitelcsomagot nem feltétlenül kell majd az eredeti terveknek megfelelően, 2015-ig visszafizetnie Athénnak.

A futamidő meghosszabbítását szorgalmazta az IMF vezetője is, aki a görög miniszterelnökkel való találkozója után. Dominique Strauss-Kahn megfogalmazása szerint a megállapodást átalakítását az EU és az IMF keretei között párhuzamosan kell megvalósítani, a haladék tekintetében "nincs értelme késlekedni".

Olli Rehn szerint a jövő év elején születhet döntés a fizetési határidő meghosszabbításáról, a biztos arra számít, hogy a tagállamok támogatják majd az elképzelést.

Ezzel párhuzamosan Traian Basescu román államfő megerősítette, hogy Románia a jövő évben újabb hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalap szervezésében nemzetközi hitelintézetekkel.

Basescu egy televíziós műsorban leszögezte, hogy az újabb hitelmegállapodás elővigyázatossági jellegű lesz. Szerinte Romániának továbbra is szüksége van arra, hogy partnerségi viszonyban legyen az IMF-el és az Európai Unióval. Hangsúlyozta: az újabb hitelmegállapodásra már nem azért van szüksége Romániának, hogy megelőzze a román gazdaság "félrecsúszását". Mint mondta: a román kormánynak a következő évben párhuzamosan kell alkalmaznia a beruházásokat feltételező fejlesztési programot az adópolitika konszolidációjával együtt.

Románia 2009 tavaszán kötött 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, aminek időtartama két évre szól.

hitelcsomag futamidő fizetési határidő hitel Görögország rehn
Kapcsolódó cikkek