Magyar gazdaság

Így módosul a cafeteria jövőre!

A minimálbér növekedésének mértéke befolyásolja például a béren kívüli juttatások összegét, növeli az iskolakezdési támogatást, illetve a munkabérelőleget. A minimálbér 78 ezer forintra emelése egyben azt is jelenti, hogy ennél a közszférában sem lehet kevesebbet keresni jövőre.

1998-ban még 19 500 forint volt, öt évvel ezelőtt már 57 ezer, jövőre pedig 78 ezer forint lesz a minimálbér. Az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnap állapodott meg a 2011-es legkisebb bérről.

A legkisebb bér összege nemcsak a minimálbéreseknek számít. Erre érdemes minden munkavállalónak odafigyelnie – mondta a Krónikának Hanti Erzsébet, az MSZOSZ szakértője. A minimálbér havi összegéhez kapcsolódnak a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások. Ilyen cafeteria juttatás például az iskolakezdési támogatás, amely gyermekenként legfeljebb a minimálbér 30 százaléka, vagyis jövőre 26 ezer forint lehet. De az önkéntes nyugdíj vagy az egészségpénztárba utalt munkáltatói támogatások is növekedhetnek néhány ezer forinttal – mondja Hanti Erzsébet. Az önkéntes pénztári befizetéseknek a mértéke is a minimálbér százalékához van kötve. Önkéntes nyugdíjpénztárnál a minimálbér ötven százalékában van a határ meghatározva, egészségpénztárnál pedig a minimálbér 30 százalékánál – magyarázta.

A jövő évi adótörvények szerint a munkáltató minimálbér mértékéig adhat üdülési csekket. Kérdés persze, hogy megmarad-e a csekk. A hírek szerint ugyanis jövőre felválthatja a Széchenyi-kártya, amelynek felhasználásáról, beváltásáról egyelőre nem lehet tudni. A minimálbér összegét akkor is figyelembe kell venni, ha a munkáltató például munkabér előleget ad dolgozójának. Az előleg ugyanis a minimálbér ötszöröséig, tehát jövőre 390 ezer forintig adómentes – igaz, hat hónapon belül vissza kell fizetnie a munkavállalónak.

A minimálbér-változás számít a késedelmesen fizető adósok névsoránál, régebbi nevén a BAR-listánál is. Erre a listára ugyanis azok kerülnek, akik három hónapon keresztül nem törlesztik adósságukat, és legalább a minimálbér összegével tartoznak bankjuknak.

Végül a minimálbér befolyásolja a közalkalmazotti bértáblát is, hiszen – bár az OÉT megállapodása a versenyszektorra vonatkozik – a közszférában sem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek