Magyar gazdaság

Még évekig Magyarország lehet az unió balkáni határa

Francia és német nem a bolgár–román Schengen-tagságra

Meglehet, még hosszabb ideig Magyarország marad a Balkán egésze felé az schengeni határa. Ugyanis a napokban Németország és Franciaország nyilvánvalóvá tette: blokkolni kívánja Bulgária és Románia belépését a schengeni övezetbe. A két ország belügyminisztere erről levélben tájékoztatta Cecilia Malmström belügyi biztost. Brice Hortefeux francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint ugyanis a két balkáni ország még nem érett meg arra, hogy a terveknek megfelelően 2011 márciusában csatlakozzon a schengeni övezethez. Ezt a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban tetten érhető bolgár és román hiányosságokkal indokolták.

A német és francia elutasítás alaposan megnehezítheti, sőt meg is hiúsíthatja a 2011. első féléves magyar soros elnökség egyik fontos prioritásának tekintett schengeni bővítést Bulgáriával és Romániával – mutat rá a BruxInfo jelentése. Martonyi János a magyar elnökségi program múlt heti bemutatásakor (a német–francia levél nyilvánosságra kerülése előtt) is aláhúzta, hogy a leendő elnökség mindent elkövet majd a bővítés érdekében.

A tagállamok szakértői januárban terjesztik elő a két ország felkészültségéről szóló jelentést, amely a szakértők helyszíni szemléinek tapasztalatain alapul majd. A jelentés szolgál majd alapul a döntés meghozatalához, hogy a két tagállam csatlakozhat-e vagy sem a belső határokat lebontó schengeni egyezményhez. Ez egyhangú döntést igényel, egy tagállam vétója is elegendő tehát a bolgár és román remények szertefoszlatásához – emlékeztet a BruxInfo jelentése.

Traian Basescu román elnök az országával szembeni diszkriminációnak nevezte a francia és a német döntést. „A német–francia levél Románia elleni diszkriminatív lépésnek tekinthető” – idézték hírügynökségek kedden a román államfőt, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárkit is hátrányosan megkülönböztessenek. Basescu arra célzott, hogy a francia–német páros a Bulgária és Románia bel- és igazságügyi téren történő felzárkózását figyelemmel kísérő verifikációs mechanizmussal kötötte össze a két ország Schengen-tagságát, amellyel szerinte eddig nem létező, új feltételt támasztanak – fejtette ki a BruxInfo jelentése. „Ugyanolyan feltételeknek kell alávetniük minket, mint a többi tagállamot” – figyelmeztetett Basescu az AFP szerint. Berlin és Párizs diplomaták szerint elismeri, hogy formailag nem lehet összekötni a két kérdést, de azzal érvelnek, hogy ugyanakkor elválasztani sem lehet őket egymástól.

A schengeni övezet

Jelenleg 25 tagja van, köztük három nem uniós tagállam: Norvégia, Svájc és Izland. Ugyanakkor Nagy-Britannia és Írország nem vesz részt az együttműködésben. Bulgárián és Románián kívül Ciprus vár még bebocsátásra.


Schengen bővítés basescu határellenőrzés Európai Unió
Kapcsolódó cikkek