Magyar gazdaság

Orbán csak júniusban mond véleményt Merkelék leveléről

Az uniós költségvetés befagyasztását szeretné elérni a három legnagyobb befizető, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország. Orbán Viktor csak júniusban mond véleményt a hármak leveléről.

A brit kezdeményezésre írott levélben a három ország vezetői azt indítványozták, hogy a 2014-2020 időszakban reálértéken ne nőjön a közösség tagországainak hozzájárulása. Nicolas Sarkozy a csúcs lezárását követő sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a tagországoknak épp elég a saját problémáik megoldása.

"Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Strukturális Alapok támogatásaival megoldottuk a költségvetési problémákat például a görögöknél vagy az íreknél. Ezért támogatom az EU-költségvetés befagyasztását: amikor mindenki komoly erőfeszítéseket tesz saját költségvetése stabilizálása érdekében, akkor nem az Európai Uniónak kell adni több pénzt" - fogalmazott a francia államfő.

Az indítvány létét megerősítette Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök is, míg José Manuel Barroso bizottsági elnök csak annyit mondott: a 2014-2020 közötti időszak pénzügyi perspektívájának részleteit csak a jövő év közepétől tárgyalják.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is elhárította, hogy véleményt mondjon a kezdeményezésről. "Olyan pillanat nincs az EU-ban, amikor minden rendben lenne: mindig van valami, amit javítani kell. Mi csak a megoldandó feladatokkal kívánunk foglalkozni az elnökség idején, ezért elolvasom ugyan a levelet, de a következő félévben a hosszú távú költségvetés vitája nem kezdődik el. És hogy jó példával járjak elől, én is csak júniusban mondom el a véleményem róla." - tette hozzá.

strukturális alap Angela Merkel Nicolas Sarkozy uniós költségvetés
Kapcsolódó cikkek