Magyar gazdaság

Adóbevallás: még nem öt perc és nem is söralátét

A söralátét méretű űrlap csak 2011-ben érkezik, ám ez évben is törekszik a hivatal az egyszerűsítésre

Csökkentett adattartamú űrlapokra igen, söralátét méretű bevallásra még nem számíthatnak az adózók az idén a személyi jövedelemadójukról történő elszámolás során. Az ok egyszerű: ez évben a 2010-es adót valljuk be, tehát nem a 16 százalékos, egykulcsos szja-t, hanem a 17 és 32 százalékos kulcsokkal és a kettő közötti 5 millió forintos sávhatárral kiszámítandó terhet.

Ennek ellenére a nemrég az adó- és a vámhatóság összevonásával alakult Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) arra törekszenek, hogy az idén könnyebbé váljon az szja-bevallók élete. Végeztek egy számítást, miszerint egy átlagos magánszemély az szja-bevallás 520 sorából mindössze 129-et tölt ki, ezért nekik egy „rövidített” bevallási csomagot küld ki az adóhivatal a napokban. Amennyiben az adózó mégis szerzett a csökkentett méretű csomaggal be nem vallható jövedelmeket, a „hiányzó” űrlapokat a honlapján vagy ügyfélszolgálatain pótolhatja. Újítás az idén az is, hogy számítógépen történő, elektronikus kitöltés során az adóhatósági program a semmilyen adatot nem tartalmazó sorokat kiszűri, ezért egy 7-10 oldalas dokumentumot 2-3 oldalas kinyomtatott okirattá sűrít.

A 2011-es csomagokban nem találhatók a fennmaradó befizetésére szolgáló csekkek sem, miután erre csak néhány tízezer adózónak van szüksége. Igényelni ezeket is az ügyfélszolgálatokon vagy a honlapon lehet. Minden erőfeszítés ellenére az szja-bevallások az idén bizonyos tekintetben még összetettebbé váltak: minden soron végig kell ugyanis vezetni a jövedelem és az adóalap eltéréséből fakadó számítást. Ennek oka a 2010 elején bevezetett 1,27-szoros, úgynevezett adóalap-kiegészítés. Ez okozza azt, hogy egy évi hárommillió forintos jövedelem 3,810 millió forintos adóalapot takar, ezért az szja-bevallásokban az eddigi három (bevétel, költség és jövedelem) mellett egy új oszlop jelenik meg: az összevont adóalap mértéke.

Különös odafigyelést igényel ez azoktól a magánszemélyektől, akik járulékukat, egészségügyi hozzájárulásukat saját maguk fizetik, náluk ugyanis a jövedelem 78 százalékát kell felszorozni 1,27-dal. (Emögött az a logika fedezhető fel, hogy az adóalap-kiegészítés mértéke valójában a tb-járuléknak felel meg.) Márpedig ezt az értéket az adózó köteles rögzíteni a bevallásában, a program nem számol helyette. A 2010-es bevallására szolgáló 1053-as nyomtatvány egyébként a hét eleje óta érhető el a NAV honlapján, többen pedig már postán is megkapták az adóhivatali csomagot.

A különadó

A 98 százalékos különadó bevallására szolgáló nyomtatvány január 25-re készül el, és meglehetősen bonyolult lesz: az egyes évek után már befizetett közterheket külön-külön kell levonni az új kötelezettség értékéből.

Egyelőre az adóhatóságnak sincs megközelítő becslése sem arról, hogy a különadó hány adózót érint, csak annyi tudható, hogy a költségvetés egymilliárd forintnyi bevétellel számol.

Egyelőre az adóhatóságnak sincs megközelítő becslése sem arról, hogy a különadó hány adózót érint, csak annyi tudható, hogy a költségvetés egymilliárd forintnyi bevétellel számol. -->

adóbevallás orbán-kormány adózás söralátét szja
Kapcsolódó cikkek