Magyar gazdaság

Elemzők örülnek a kedvező költségvetési adatnak

Kedvező, hogy a magyar kormánynak sikerült kézben tartania a költségvetést tavaly, és a hiánycélok teljesítése a következő egy-két évben sem lehet komoly gond, ám az ideiglenes bevételnövelő intézkedések kifutása és a várttól jó eséllyel elmaradó növekedési ütem miatt később ez már egyre nagyobb kihívás lesz - vélekedtek a 3,2 százalékos tavalyi egész évi GDP-arányos pénzforgalmi hiányról pénteken közzétett adatok után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport citybeli elemző részlegének szakértői szerint a pénteki számok alapján valószínűsíthető, hogy a később nyilvánosságra kerülő, ESA-95 szabvánnyal számolt - az önkormányzatokat is tartalmazó - hiányt a kormánynak sikerült a nemzetközi hitelezőkkel elfogadtatott 3,8 százalékos célon tartania a 2009-ben mért 4,4 százalékos mínusz után.

 A ház londoni elemzői úgy számolnak, hogy a tavalyi elsődleges - vagyis a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt - többlet a hazai össztermék 0,3 százaléka volt, nagyjából annyi, mint 2009-ben.

A piac azonban most a kormány által februárra ígért, várhatóan 600-800 milliárd forintos hosszabb távú kiadáscsökkentést tartalmazó strukturális reformprogramra irányítja át figyelmét. "Jelenleg kétségesnek tartjuk, hogy a program kellően részletesen kigondolt lesz ahhoz, hogy a piacokat meggyőzze a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási deficit hosszabb távú fenntarthatóságáról" - fogalmaztak a JP Morgan elemzői.

    A ház szerint a feladat 2011-2012-ben viszonylag könnyen teljesíthetőnek tűnik az átmeneti intézkedések, köztük a magánnyugdíj-pénztári államosítása vagy a válságadók révén, ám később már egyre nagyobb kihívást jelent majd, ahogy ezek kifutnak.

    A JP Morgan citybeli szakértői közölték azt is: "túlzottan derülátónak tűnik" számukra a kormány azon feltételezése, hogy a 2013-tól évi 5 százalékra gyorsul Magyarországon.

     Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek pénteki elemzése is azt emelte ki, hogy az átmeneti pénzügyi intézkedésekkel a kormány ellenőrzés alatt tudta tartani a költségvetést, és jóllehet, ez kedvező és hiteles államháztartási számokat eredményezett, elfedi azonban azt a tényt, hogy a magyar kormány kerüli a rendszerszintű, központi reformokat.

    Az Eurasia szerint a költségvetés konszolidációjához és fenntarthatóságához Magyarországon érdemi reformokra van szükség egy sor területen, mint például az egészségügy, a helyi kormányzatok, az adórendszer, a jóléti rendszer. "Elsöprő, kétharmados parlamenti többsége ellenére a Fidesz határozottan kerüli a kemény döntéseket" - hangsúlyozták pénteki kommentárjukban az Eurasia Group londoni szakelemzői.

    A ház szerint Orbán Viktor miniszterelnök "nincs is abban a hangulatban, hogy visszakozzon, ugyanakkor az EU a költségvetési takarékosság új klímájában egyre keményebben lép majd fel a magyarokkal szemben egy sor kérdésében, köztük a (Magyarország által) került szerkezeti reformok ügyében".

    Az Eurasia szerint tekintettel a magyarok iránti egyre növekvő "EU-frusztrációra", az unió várhatóan már nem rohanna olyan készséggel Magyarország megmentésére - ha erre lenne szükség -, mint tette 2008 őszén, a 20 milliárd eurós EU/IMF-védőcsomag összeállításával.

kötlségvetés államháztartás államadósság hiány orbán-kormány költségvetés
Kapcsolódó cikkek