Magyar gazdaság

Jár-e családi adókedvezmény élettársaknak? - Részletek

Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) még igazságosabbá kívánja tenni a családi adózást, és dolgozik az adótörvényt érintő módosításon - közölte az NGM az MTI-vel.

Az NGM szerint még igazságosabbá kell tenni a családi adózást. Jelenleg ugyanis, ha a szülők elváltak, és egyikőjük, vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fent, akkor az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után. A tárca szándéka az, hogy ezeknek a családoknak is lehetővé tegye a családi adózást, ezért már dolgoznak az adótörvényt érintő módosításon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóhatóság közleményt adott ki pénteken arról, hogy 2011-től hatályba lépett családi adókedvezmény igénybe vétele tekintetében különbség van a házas- és az élettársak között: a házastársak mindegyike jogosult a gyermekek után járó kedvezményre, az élettársi kapcsolatban pedig csak a saját gyermek után vehető figyelembe a kedvezmény.

A közleményét az után adta ki, hogy Angyal József adószakértő ezzel ellentétes véleményt fejtett ki. Szerinte az élettársi kapcsolatban élők is úgy vehetik igénybe az adókedvezményt, mint a családban élők.

Honyek Péter, a NAV szóvivője az MTI-nek pénteken kiemelte: a különbség a családok támogatásáról szóló törvényből adódik, a jogszabály nem tesz egyenlőségjelet a két együttélési forma közé.

A jelenlegi jogszabályok alapján a NAV szakmai meggyőződése - fűzte hozzá -, hogy élettársi kapcsolatban, ha nincs közös gyermek, a családi adókedvezménynél az élettársak nem vehetik figyelembe egymás gyermekeit.

Egy példával alátámasztva a szóvivő elmondta: ha egy élettársi kapcsolatba az apa egy, az anya két saját gyermeket hozott, akkor a NAV szerint az anya 20 ezer, az apa 10 ezer forintnyi adócsökkentést vehet figyelembe, azaz együtt ez az összeg 30 ezer forint. Ha összeházasodna a két szülő, akkor mind a ketten jogosultak lennének a gyermekek után járó családi adókedvezményre; így mindkettejük szempontjából három fősnek minősülne a család, és nem 30 ezer, hanem a három gyerek után 99 ezer forintot tudnának adókedvezményként igénybe venni.

NAV NGM adótörvény családi adózás gyermek adókedvezmény élettárs
Kapcsolódó cikkek