Magyar gazdaság

Nagyot ugrott az álláskeresők száma

Tavaly decemberben 591,3 ezer fő keresett állást Magyarországon, ez az előző hónaphoz képest 35 ezer fős, vagyis 6,3 százalékos emelkedést jelent. 2009 decemberéhez képest azonban 2,2 százalékos csökkenést jelzett a mutató - derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb jelentéséből.

A legtöbb álláskeresőt, 137,5 ezer főt továbbra is Észak-Alföldön tartják nyilván, a legkevesebbet, 41,6 ezret Nyugat-Dunántúlon. utóbbi területen volt a egyébként a legnagyobb mértékű csökkenés is 2009-hez képest: 11,2 százalék. Ezzel szemben Közép-Magyarországon éves összevetésben 7,5 százalékos volt a növekedés.

Egy év alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 5,1 százalékkal csökkent, a nıknél 1,2-vel nőtt, a szakképzetleneknél 1,4, és diplomás álláskeresőknél pedig 7,0 százalékkal emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 28,9 százaléka tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Az előző hónaphoz képest az arányuk 1,0 százalékponttal csökkent, ami nem annak a következménye, hogy a tartós álláskeresők száma visszaesett, hanem az össz álláskeresők száma nagyobb mértékben nőtt, mint a tartósak létszáma.

A foglalkoztatók a tárgyhónapban 15,9 ezer darab új álláslehetőséget jelentettek be, melyek száma egy hónap alatt 25,0 százalékkal (5,3 ezer darabbal) csökkent. E csökkenés a támogatott álláshelyek számának visszaesésével magyarázható. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a hónap folyamán bejelentett munkaerőigények száma 9,9 százalékkal (1,4 ezer darabbal) emelkedett. A legtöbb új állásbejelentés a Közép-magyarországi és a Nyugat-dunántúli régióból érkezett, előző esetében 3,6 ezer darab, míg utóbbi esetében 3,5 ezer darab: e két régió az összes állás 44,3 százalékát adta. Az előző hónaphoz képest legnagyobb visszaesés Észak-Alföldön történt, 49,9 százalékkal csökkent az álláslehetőségek száma, ami nagy részben a támogatott állások számának apadásának a következménye.

munkanélküliség ÁFSZ álláskereső foglalkoztatás munkanélküli állás
Kapcsolódó cikkek