Magyar gazdaság

Több adót szedhetnek a kerületek a szállóktól

Több fővárosi kerület is bejelentette az ünnepek között, hogy emelt tarifával, saját maga szedi be január elsejétől az idegenforgalmi adót (ifa) – írja a Turizmus Panoráma Bulletin. A XII. kerület december 27-én, a VIII. kerület 30-án, a IX. kerület 31-én jelentette meg erről szóló rendeletét, a XIII. kerület pedig az ünnepek alatt szóban értesítette a változásról a területén fekvő szállodákat. Múlt szombat óta a XII. kerületben 4 százalék, a VIII. kerületben 431 forint, a IX. kerületben 300 forint, a XIII. kerületben pedig 4 százalék adót kell beszedni személyenként és éjszakánként a korábban egységesen meghatározott, a Fővárosi Önkormányzat által beszedett 3 százalékos helyett. Az V. kerület december 2-án közölte, hogy 4 százalékos ifát szed januártól.

„Több szempontból is szerencsétlen a szóban forgó kerületek döntése” – kommentálta a Világgazdaságnak a hírt Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Közlése szerint semmilyen előzetes egyeztetés nem történt, a legtöbb helyen pedig alig néhány nappal a hatálybalépés előtt hirdették ki a rendeleteket.

„Esélyük sem volt felkészülni a hoteleknek az adóváltozásra, a korábban lefoglalt szobák, megkötött szerződések zömében pedig utólag nem tudják ráterhelni az ügyfelekre az emelést, így maguknak kell kigazdálkodniuk azt” – mondta. Szerinte az adóemelés tovább ronthatja a budapesti szállodák versenyképességét a régió többi fővárosához viszonyítva, az okozott drágulás miatt pedig oly mértékben eshet a vendégek száma, hogy összességében a kerületek adóbevétele sem nő majd. Kérdésesnek tartja azt is, hogy a változás – miszerint a kerületek szedik be az adót – hogyan érintheti a főváros turisztikai büdzséjét. 

kerületek turizmus Budapest adózás szállók erdei jános
Kapcsolódó cikkek