Magyar gazdaság

Csaba László Orbánnak: Békén kéne hagyni egy csomó embert

Csöpögtetve adja elő gazdaságpolitikáját a kormányzat, ebben nincs semmi újdonság - nyilatkozta Csaba László egyetemi tanár, közgazdász a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A szakember nem is várja tíz-tizenöt évre szóló koncepciók bejelentését, mivel úgy látja: a széles koalíciót összefogó kormányoldalon belül a legtöbb területen egyelőre többféle koncepció küzd egymással. Ami pedig eddig technikai kérdés volt, azok közül mára sok politikai kérdéssé lett, például Budapest és kerületeinek viszonya - hangoztatta Csaba László.

Úgy látja: a gazdasági bajokból való kilábalás viszonylag lassú folyamat lesz, szerinte ezt az egy héttel ezelőtti országértékelőjében a miniszterelnök is érzékeltette. Csaba László kijelentette: a 2014-re ígért lendületesebb növekedés összhangban van a piac várakozásaival, a munkahelyek is ebben az időszakban kezdhetnek majd lendületesebben szaporodni.  

Hónapok óta megfigyelhető, hogy a gazdasági elképzeléseket csöpögtetve adja elő a kormányzat, ebben nincs most már újdonság. A nemzetközi piacok pedig egészében el vannak foglalva a görög, az ír, a portugál válsággal – ennek kapcsán némileg háttérbe szorultunk, ami nekünk jó hír - nyilatkozta Csaba László egyetemi tanár, közgazdász, a kormányfő hétfői parlamenti beszédét értékelve. Csaba László úgy látja: bizonyára lesz majd egy konvergencia-program számokkal, hiszen ezt az előírja számunkra; az európai szemeszter keretében a költségvetésben mindenképpen kell tenni egy középtávú kitekintést legkésőbb márciusban.

Csaba László azt állítja: itt egy küzdelem folyik, ami korábban nem pártpolitika volt, most azzá vált. Egyszerű példa Budapest és a kerületek viszonya, ami korábban technikai kérdés volt, most pártpolitikai kérdéssé válik. Emiatt nem vár olyan típusú nagy reformokat, hogy "valaki azt mondja: az egészségügyben, az oktatásban az elkövetkező tizenöt évben ezt vagy amazt szeretnénk majd csinálni".

A munkahelyteremtés lehetséges menetéről Csaba László azt vallja: ezzel kapcsolatban talán túlzott várakozások voltak a társadalom részéről. A kormány ugyanis maga nemigen tud munkahelyeket teremteni, a mikro- és kisvállalkozások pedig akkor lesznek majd képesek erre, miután lendületesen elkezd bővülni a belső piac – ez pedig 2014 környékére várható. Addig valószínűleg együtt kell élni azzal, hogy sokan lesznek munka nélkül – hangzott az érvelés.

A közmunka-programokról Csaba László úgy vélekedett: nem láthatóak azok a lehetőségek az állami foglalkoztatásban, ami jelentős és produktív munkát tudna teremteni. A családi és mikrovállalkozások és az önfoglalkoztatás terén vannak tartalékok. Ezeken a területeken tovább kellene deregulálni, "békén hagyni egy csomó mindenkit, nem kéne talán olyan keményen fellépni a feketegazdaság ellen, és akkor teremtődnének munkahelyek" – vélte a közgazdász.

Csaba László egyébként a Magyar Hírlapban megjelenő interjújában úgy vélekedett: nem szerencsés, hogy a nyilvánosság előtt folyik a Simor-Surányi vita a jegybank politikájával kapcsolatban, ezt ugyanis szakmai fórumokon kéne lefolytatni. A közgazdász hozzátette: a miniszterelnök pénzpolitikai tanácsadó testületet hozna létre Lámfalussy Sándor vezetésével, akkor ezen a fórumon kialakulhatna szakmai vita a monetáris politikáról.

Surányi monetáris Lámfalussy közgazdász kormány Simor Csaba László jegybank
Kapcsolódó cikkek