Magyar gazdaság

Elszálltak a németek esélyei az EKB elnökségre

Úgy tűnik, Németország kiszállt az Európai Központi Bank (EKB) elnöki pozíciójáért folytatott küzdelemből, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Angela Merkel gazdasági tanácsadóját, Jens Weidmannt jelölte a bundesbank elnöki pozíciójára.

Weidmann jelölése ugyanis azt jelenti, hogy a szintén német Jürgen Stark továbbra is a marad az EKB hatfős igazgatói tanácsában, ahol még három évet tölthet mandátuma leteltéig. A szokások szerint egy nemzet csak egy tagot delegál az igazgatóságba. Márpedig Alex Weber meglepetésszerű bejelentéséig, miszerint kiszáll az EKB-elnöki székért folytatott harcból, az elemzők úgy számoltak, hogy Stark kilép az EKB igazgatóságából, hogy átvegye a német Bundesbank elnöki székét Webertől, ezzel egyengetve az útját - írta a Bloomberg.

Weber kilépésével megnyílt az út, hogy "kisebb" tagállamok jelölhessék az EKB új elnökét. Szakértők szerint Merkel szándékosan mondott le a központi bank német elnökségének lehetőségéről, cserébe a kisebb államok támogatásáért a következő "nagy alkudozás" során, mely március végén várható.

Amennyiben azonban Németország nem állít másik jelöltet, mindenképpen csatát veszít. Egyrészt a túlzott államadósság terhe alatt nyögő eurózóna-tagországok számára egy német EKB-elnök mindenképp hitelesen képviselné az alacsony költségvetési deficit és politikáját, másrészt az egyre szkeptikusabb németeknek egy honfitárs sikeresebben tudná elmagyarázni, miért is szükséges a periferiális országok megsegítése.

Jean-Claude Trichet lehetséges utódai közül a legesélyesebb jelenleg Mario Draghi, az olasz nemzeti bank elnöke. A 63 éves szakember még a francia elnök, Nicholas Sarkozy támogatását is elnyerheti, különösen, hogy a fiskális fegyelemzetlenségéről híres Olaszországban példaértékűnek és követendőnek nevezte Németország fiskális politikáját.

Draghi EKB Trichet weber Merkel
Kapcsolódó cikkek