Magyar gazdaság

Folytatódik a levélpárbaj a kormány és Brüsszel között

Már a konkrét reformokról is szólhat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter következő levele

Egy-két napon belül válaszol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra a levélre, amelyben Olli Rehn, az gazdasági és pénzügyi biztosa a költségvetési egyensúly fenntarthatóságát szolgáló reformok mihamarabbi ismertetését kéri a magyar kormánytól – tudta meg a Világgazdaság Nagy Anna kormányszóvivőtől.

A miniszter kifejezi elkötelezettségét a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) túlzotthiány-eljárás keretében tett ajánlásai mellett, felvázolja, miként kívánja megoldani az államháztartás közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, és válaszol a biztos minden egyéb felvetésére. Azon kérdésünkre, hogy ezek szerint a levél tartalmazza-e majd a február végén bejelentendő reformintézkedéseket vagy azok terveit, nem tudott választ adni.

Olli Rehn levelében jelezte: „tartós” és „konkrét” reformlépéseket vár el a magyar kormánytól (VG, 2011. február 1.). Ezek ismertetésére azért is szükség lenne, mivel olyan „költségvetési fejleményekre” lettek figyelmesek Brüsszelben, amelyek lehetséges, hogy „nem egyeznek meg” az Ecofin ajánlásaival – mondta el korábban lapunknak Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn sajtófőnöke. Azon kérdésünkre, pontosan milyen kritikákat tartalmazott a biztos levele ezen a téren, Nagy Anna úgy válaszolt: Olli Rehn az államháztartás közép- és hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatban tett fel kérdéseket. Megjegyezte, hogy a levél az Európai Bizottság és a kormány közötti rendszeres egyeztetés része, arra azonban nem válaszolt, hogy ilyen típusú kommunikációra normál esetben milyen időközönként kerül sor.
A „strukturális egyensúly” jövőbeni romlásának veszélyére figyelmeztet az Európai Bizottságnak az egyes tagországok túlzottdeficit-eljárása aktuális állásáról szóló, január 27-i jelentése is.

E szerint újabb „jelentős konszolidációs erőfeszítésekre” lesz szükség, különben 2012-re öt százalék körülire nőhet a hiány a 2011-re tervezett 2,94-ról. Ennek elkerülése érdekében a kormány 2013-ra mintegy 600-660 milliárd forinttal csökkentené az államkassza kiadási oldalát – jelentette be a múlt héten Matolcsy György. Akkori tájékoztatása szerint a megtakarítás körülbelül felét 2012-ben kell elérni, ez évben viszont csak néhány tízmilliárdot spórolnának. Az index.hu viszont a héten úgy értesült, hogy a kiadásokat 400-500 milliárddal vágnák vissza, a bevételi oldalt több mint kétszázmilliárddal növelnék, így 2013-ra összesen 700-800 milliárddal javítanák a költségvetés egyensúlyát. Azt Orbán Viktor miniszterelnök már korábban, a Dow Jonesnak adott interjúban világossá tette, hogy elsősorban a nyugdíjkiadásokat – azon belül is a rokkantnyugdíjakat –, a munkanélküli-járadékokat, az utazási támogatásokat és a gyógyszerkasszát faragnák le.

A kormány február 16-án tárgyalja először a csomagot, és február 28-i ülésen dönthet róla véglegesen. Elemzők szerint az akkor nyugtathatja meg a befektetőket, ha mérete valóban eléri a fenti mértéket, a kiadáscsökkentést pedig nem egyszeri „megvágások”, hanem tartós strukturális reformok biztosítják.


A csatlakozás óta figyelnek minket

Magyarország költségvetési deficitje már uniós csatlakozásunkkor, 2004 tavaszán meghaladta a három százalékát, emiatt az EU 2004. július 5-én túlzotthiány-eljárást indított hazánkkal szemben. 2010. februárban, tehát a Bajnai-kormány idején az Ecofin még azt állapította meg, hogy a Magyarország által a deficit csökkentésére tett intézkedések megfelelő irányba mutatnak, és a túlzotthiány-eljárás keretében nem tart szükségesnek további lépéseket.

Jelenleg egyébként minden EU-tagállam ellen folyik ilyen eljárás, Észtország, Svédország és Luxemburg kivételével.

Jelenleg egyébként minden EU-tagállam ellen folyik ilyen eljárás, Észtország, Svédország és Luxemburg kivételével. -->

levelek oli rehn Matolcsy György Európai Unió
Kapcsolódó cikkek