Magyar gazdaság

Nem csúszik a reformcsomag

Várhatóan február 16-án tárgyalja első olvasatban a kormány a tervezett reformcsomagot, hó végéig pedig el is fogadja azt - cáfolta közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium a késlekedésről szóló híreket.

A kormány tartja magát a reformprogram elfogadásának eredeti menetrendjéhez - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Index csütörtöki információira, miszerint a meghirdetett forgatókönyvhöz képest egy-két hetes csúszással készülne el a csomag.

Az NGM sajtóosztálya szerint a kormány az eredeti tervek szerint február 16-án tárgyalja első olvasatban, és várhatóan e hónap végén dönt a Növekedési és Stabilitási Programról.

Az Index információi szerint azért nem tudja tartani a kormány az eredeti menetrendet, mert az apparátus nem áll jól a kiadások csökkentését célzó lépések összeszedésével; ezeknek a 700 milliárd forintos, a 2013-as költségvetés egyensúlyát javító csomag egészén belül a kétharmados arányt kellene elérniük, a fennmaradó egyharmadot tennék ki a bevételi intézkedések.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 27-én azt mondta: 2013-ra a költségvetést a Növekedési és Stabilitási Programnak legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálnia, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is "valamit hoznia kell" az új programnak.

reformprogram NGM
Kapcsolódó cikkek