Magyar gazdaság

60 feletti tűzoltók, rendőrök? Sokkot kaptak a szakszervezetek

Értetlenül állnak a szakszervezeti vezetők a Fidesz legújabb ötlete előtt. A tegnap bejelentett intézkedések szerint ugyanis megvonnák a rendvédelmi dolgozók korai nyugdíjazásának lehetőségét, így 60 év feletti tűzoltók oltanák a tüzet, korosodó rendőrök vigyáznának a rendre.

"Nem ez az első alkalom, hogy elbizonytalanítják a hivatásos állományt" - mutatott rá Bárdos Judit a Belügyi- és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára a Népszavának nyilatkozva. "Ennek ellenére hidegzuhanyként ért minket a bejelentés.

A kormány 4500 új rendőrt, a rendvédelmi oktatás átszervezését, új életpályamodellt, valamint jobb bér- és illetményrendszert ígért, ehelyett semmiségi törvényt és a korai nyugdíjazás lehetőségének elvonását kaptuk" - mondta Bárdos Judit, aki meglehetősen szkeptikus a lehetséges jogi lépésekkel kapcsolatban is. A szakszervezetek ugyanis úgy vélik, szerzett jogukat veszítik el a megszorításokkal, s ez álláspontjuk szerint alkotmányellenes.

Hasonlóan látja a helyzetet Holecz Gábor a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. "A rendvédelmi dolgozók abban a tudatban vállalták a szolgálatot, hogy korábban elmehetnek nyugdíjba, így legalább a mostani állomány kifutásáig meg kellene őrizni ezt a lehetőséget" - mondta.

A szakszervezeti vezető visszautasította azokat a vádakat, miszerint 25 év után minden hivatásos állományban lévő elmehet nyugdíjba. "Ez egy tévhit, ez csak akkor fordulhat elő, ha leépítés vagy szerkezeti átalakítás miatt nem tudnak munkát adni a dolgozónak. A rendvédelmi dolgozók valójában 52 éves korukban mehetnek el a nyugdíjba, de ez indokolt is, hiszen addigra teljesen "elhasználódnak". Bármikor átvezényelhetők másik terepre, 12 órás váltásban dolgoznak, parancsuralom van, ráadásul a stressz is jóval nagyobb az ilyen munkahelyeken - sorolta az érveket a korai nyugdíjazás mellett Holecz Gábor.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) korábban érthetetlennek, zavarosnak, átgondolatlannak nevezte a Széll Kálmán programban szereplő terveket. Az VDSZ elnöke, Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint a helyzet most rosszabb, mint volt. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pedig azonnali tárgyalásra szólított fel a kormány tervei kapcsán.

korengedményes nyugdíj szakszervezet rendvédelmi dolgozó tűzoltó rendőr vámos
Kapcsolódó cikkek