Magyar gazdaság

A Standard&Poor's megfenyegette Portugáliát és Görögországot

A Standard & Poor's (S&P) arra figyelmeztetett, hogy a következő két hónapban ronthat Görögország és Portugália államadósságának besorolásán, a döntés a márciusi uniós csúcs kimenetelétől függ. A portugál és görög államkötvények hozama makacsul tarja magát.

Az S&P szerdai jelentésében nem változtatta meg Portugália A-, és Görögország BB+ hitelminősítését, de negatív kilátásokat fogalmazott meg. A súlyosan eladósodott Görögországnak tavaly kellett közös IMF-EU hitelt felvennie ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt. Portugália az S&P közleménye szerint mintegy egymilliárd euró segélyre szorul.

A hitelminősítő annak függvényében dönt a két ország államadósságának besorolásáról, hogy az Európai Unióban miként alakul a bajba jutott országk megsegítésére életre hívott mehanizmus. Arról, hogy a közösség miként kívánja támogatni az említett országokat, arról márciusban születhet döntés az uniós csúcson. Az EU politikusai egyebek mellett az Európai Stabilitási Mechanizmus főbb pontjairól is döntenek, mely vélehtően a 2013-ig érvényes Európai Pénzügyi Stabilitási Alapot váltja fel.

Az S&P ugyanakkor jelezte, ha leminősítésre is kerülne a sor, két szinttel nagyobb visszaesére egyik országnak sem kell számítania. Portugáliát a közelmúltban két szinttel A- -ra sorolta a hitelminősítő, de a szigetország még mindig a befektetésre ajánlott államok listáján áll, Görögország pedig már eddig is a befektetőknek nem igazán javasolt, mondhatni „bóvli” kategóriában szerepel a S&P-nél.

Az eurozóna politikusainak korábbi nyilatkozatai szerint a közösség mentőcsomagjába magán pénzügyi szolgáltatókat is bevonnának, de az egyelőre még nem tisztázott, hogyan akarnak privát befektetőket arra rávenni, hogy veszteségeket vállaljanak.

Görögország 110 milliárd euróra rúgó mentőcsomagot fogadott el az IMF-től és az Európai Uniótól tavaly májusban, az ország ugyan egy kis lélegzethez jutott, de az állampaprokért még mindig magas prémiumot kell majd legárator az államnak fizetnie.

Szerdán délelőtt a tíz éves lejáratú görög államkötvények hozama 12 százalék fölé ugrott, Németország esetében ez 9 százalék, amely óriási különbséget jelent azt figyelembe véve, hogy mindkét ország ugyanazt a valutát használja.

Portugáliát illetően is nagyon a kétségek, a miniszterelnök Jose Socrates szerdán találkozik Angela Merkel német kancellárral, s tárgyalásuk központja vélhetően a magas államadósság miatt kialakult válság lesz. A piac is bizonytalan: a portugál államkötvények immáron a 19-dik kereskedés után sem csökkennek 7 százalék alá.

hitelminősítés mentőcsomag Portugália IMF Bank S&P pénzügy stabilizáció Görögország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek