Magyar gazdaság

Bedőlhet Portugália

Megbukott a portugál kormány, miután a parlament elutasította újabb megszorító csomagját. A hónapok óta a csőd szélén táncoló, óriási kamatterhekkel küszködő ország így valószínűleg kénytelen lesz igénybe venni az EU és az IMF mentőcsomagját.

Bejelentette lemondását szerdán késő este José Socrates portugál miniszterelnök, miután a lisszaboni parlament elutasította a kisebbségben kormányzó kabinet legújabb gazdasági megszorító intézkedéseit.

Nem véletlen az időzítés: az előzetesen az Európai Bizottsággal is egyeztetett csomag elfogadása egy nappal az EU-csúcs előtt jelzésértékű lett volna azt illetően, hogy az ország hajlandó a Brüsszel által elvárt költségvetési kiigazítások véghezvitelére és így a hiány további csökkentésére, ami a kormány várakozásai szerint megnyugtatja a piacokat. A 2005 óta hatalmon levő, mára rendkívül népszerűtlenné vált Sócrates terve azonban nem sikerült, így valószínűleg a piacok is megvonják a bizalmat az országtól, így az feltehetőleg minden szándéka ellenére is kénytelen lesz igénybe venni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU mentőcsomagját.

A történések pikantériája, hogy az EU kormányfői ma kezdődő csúcsértekezletükön éppen az adósságválságba került országok kisegítésére szolgáló jelenlegi ideiglenes válságalap (EFSF), valamint a 2013 közepétől élő állandó válságalap (ESM) felpumpálásáról próbálnak egyezségre jutni. Még ha sikerrel is zárulnak a tárgyalások, az nem óvja meg Portugáliát a kötvénypiacokon rá nehezedő egyre nagyobb nyomástól – figyelmeztettek a Reutersnek nyilatkozó elemzők.
Tény, az elmúlt hetekben egyre emelkedtek a portugál állampírok kamatai, s ez tovább növelte a már amúgy is súlyos adóssággal küszködő ország terheit. A legutóbbi, múlt hét szerdán tartott aukción a 12 hónapos kincstárjegyek 4,3 százalékos hozammal találtak gazdára, ez kifejezetten magasnak számít, míg a hosszú lejáratú kötvényekért 7,5 százalékos kamatot kell leperkálnia Lisszabonnak.

Elemzők már korábban figyelmeztettek, hogy a hét százalék feletti kamatszintet hosszabb távon nem bírja el a portugál gazdaság, és év elején Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter is ezt az értéket nevezte fájdalomküszöbnek.

A portugálok helyzetét nehezítette, hogy míg év elején az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlásokkal segítette a kamatok kritikus szint alatt tartását, addig márciusban nagyrészt távol maradt az aukcióktól. „Az EKB ezzel világossá tette Brüszszel számára, hogy neki kell kezelnie a problémát” – mondta a Bloombergnek David Owen, a Jefferies International elemzője. „Ez egy költségvetési probléma, amelyre a politikusoknak kell megoldást találniuk, nem pedig a központi banknak, amelynek feladata a monetáris politika kezelése” – tette hozzá.
Egyes elemzők úgy vélik, Portugália – más választás híján – akár már a héten az EU és az IMF segítségét kérheti az államcsőd elkerülése érdekében. A mentőcsomag előkészítése a Financial Times Deutschland értesülései szerint már meg is kezdődött.

Ami a problémák részleteit illeti, bár a GDP-hez viszonyított, ez évre várt 88 százalékos államadósság nagyjából megfelel az uniós átlagnak, a költségvetési hiányt pedig tavaly sikerült hét százalékra levinni a 2009-es 9,3-ről, ez az EU által megkívánt háromszázalékos célhoz képest még mindig nagyon magasnak számít. Ráadásul a gazdaság növekedését nem sikerült pályán tartani: a tavalyi 1,4 százalékos plusz után a kormány az idén már 0,9, a portugál központi bank pedig 1,3 százalékos visszaesést prognosztizál.

Mindez azt is jelzi, hogy az ország gazdasága az EU-csatlakozás óta eltelt 25 év alatt sem volt képes ledolgozni versenyképességi hátrányát. Az még mindig jóval felülmúlja az exportot, a termelékenység pedig – részben a lakosság alacsony képzettségi szintje miatt – továbbra is alacsony.

Választások

Előre hozott választásokra legkorábban május közepén kerülhet sor, amelyek legnagyobb esélyesének a jobbközép szociáldemokraták (PSD) számítanak a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint. Sócrates bukása esetén

a jelenlegi kormányfő által vezetett átmeneti kormány irányíthatja az országot, korlátozott hatáskörrel.


a jelenlegi kormányfő által vezetett átmeneti kormány irányíthatja az országot, korlátozott hatáskörrel. Portugália (2010) - Lélekszám: 10,6 millió

- Terület: 92 ezer km2

- Egy főre jutó 23 000 dollár

- Növekedés: 1,4 százalék

- A GDP megoszlása: szolgáltatások 74,5, ipar 23, agrárium 2,6 százalék

- Költségvetési hiány: 7 százalék

- Államadósság: 83 százalék

- 10,7 százalék

- 1,1 százalék Rekordmagasban a portugál államkötvények José Socrates miniszterelnök lemondása után rekord magasra emelkedtek a portugál államkötvény hozamok. A tíz éves lejáratú papírok kamata 10 bázisponttal, 0,1 százalékkal 7,74 százalékra emelkedett, amely a legmagasabb érték az ország eurózóna tagsága alatt. A befektetők kétséggel fogadják azt, hogy Portugália képes lesz-e kifizetni a júniusban lejáró 4,9 milliárd euróra rúgó kötvény-kötelezettségét. -->

Portugália államadósság eurózóna Socrates adósságválság
Kapcsolódó cikkek