Magyar gazdaság

Magyarországig nyúlnak Kadhafi érdekeltségei?

Több európai nagyvállalatban szerzett részesedést az állami vagyonkezelő cégen keresztül Muammer Kadhafi, líbiai vezető, akinek makacs ragaszkodása az országhoz, polgárháborúba torkollt. A Der Standard beszámolója szerint Kadhafi egyebek mellett a Fiatban, a Tamoil olajcégben, de még a brit Pearson kiadóban is részesedést vásárolt. A líbiai szálak azzal a Hans Asamerrel is összefonódnak, aki a magyar-osztrák határ menti kaszinóvárosba, az Eurovegasba is beszállt.

Napok óta attól hangos az osztrák sajtó, hogy a forrongó Líbia megosztó vezetője mintegy 30 milliárd eurónyi érdekeltséget szerzett az elmúlt években Ausztriában. A Der Standard, az állami vagyonkezelő, a Líbiai Befektetési Hatóság (Libyan Investment Authority, LIA) februárban leköszönt elnökével, Musztafa Zartival készített interjút, akit egyébként továbbra is Kadhafi bizalmasaként tartanak számon. Az LIA portfóliója 65 milliárd dollárra rúg, amelynek többségét banki részvényekben tartják. Hogy ebből mennyit Európában, s ott egyáltalán melyik országban, azt nem tudni.

Zarti cáfolja, hogy az LIA 30 milliárd eurót helyezett volna osztrák érdekeltségekbe, mint mondja, az országnak 17 éve élő folyószámlája van Ausztriában, amelyen aligha fordult meg 30 milliárd euró. Zartit február 24-én visszahívták az LIA éléről, ennek ellenére továbbra is jó viszont ápol a Kadhafi-klánnal. A líbiai diktátor egyik rokonával Szaif al-Iszlámmal például Bécsben töltött egyetemi idő alatt alakított ki szoros kapcsolatot.

Még ha nem is nagybefektető Ausztriában, Zarti komoly játékosa volt a Kadhafi rezsimnek. A LIA elnöki posztján túl a bahreini First Energy Bank elnök-vezérigazgatói tisztségét is betöltötte, s a Tamoil olajtársaság vezetője is volt, amely több európai (német, svájci) benzin-kúthálózatot is üzemeltet.

A Der Standard szerint az LIA-nak 7,5 százalékos részesedése van a Juventus labdarúgó-klubban, 2 százalékos tulajdona a Fiat, olasz autógyártóban, 2,6 százaléka az UniCredit bankban, 3 százaléka a Financial Times brit lapot is jegyző Pearson kiadóban, 5 százaléka az Emlak Konut török ingatlanalapban és 2,02 százaléka a Finmeccanica, légi-és haditechnikai gyártóban.

Zarti mindezek mellett jó ismerőse az egykori osztrák szövetségi kancellárnak Alfred Gusenbaurenek, aki 2009-ben Tripoliba is utazott, hogy a nemzeti olajvállalat vezetőivel találkozzon

Magyarországi szempontból érdekes, hogy a Hegyeshalom közelébe tervezett, máig el nem kezdett Eurovegas beruházás is ugyanannak a Hans Asamernek a nevéhez köthető, aki 2008-ban 56 százalékot vásárolt a Lybian Cement Company-ban. A líbiai építőipari társaságnak egyébként van egy másik vegyesvállalata az Asamer nevével egyező szintén építőiparban érdekelt osztrák céggel. (A magyar határán mentén épülő kaszinó és szórakoztatókomplexumról egyébként éppen Hans Asamer nyilatkozott, hogy 2008 júliusában az Eurovegas Hungary Zrt. beadta az építési engedély kérelmét a komplexumra)

A Der Standard szerint az LIA továbbá jelentős részt vásárolt a - hazai leányvállalatot is jegyző - Wienerbergerben, de az ügylet még versenyhatósági engedélyre vár.

LIA Eurovegas Juventus UniCredit Pearson Asamer kadhafi Líbia ingatlan
Kapcsolódó cikkek