Magyar gazdaság

"Százezrek életét fenyegeti a nyugdíjtisztogatás"

Zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel százezrek életét kockáztatják felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók, ezért az érdekvédelem azonnali egyeztetést követel - olvasható a vegyipari szakszervezet (VDSZ) közleményében.

A szakszervezet szerint a "szakértői" döntés-előkészítést minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni melyiket akarják eltörölni.

Az érdekvédők elképzelni sem tudják, milyen "új életpályamodellt" javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes az egyetlen kivezető út.

Érthetetlennek, zavarosnak, átgondolatlannak tartja a vegyipari szakszervezet (VDSZ) a kormány nyugdíjtisztogatási munkatervét, ezért az ágazat azonnali egyeztetést követel a döntéshozóktól. Az VDSZ elnöke, Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. A kormány új gazdasági tervének nyugdíjakkal kapcsolatos kitétele szembe megy minden józan elképzeléssel - jelentette ki az elnök.

A korkedvezmény megszüntetése olyan veszélyes és egészségre ártalmas munkaköröket érint, amelyekben dolgozók százezreinek a védelme megköveteli az idő előtti nyugdíjazást. A VDSZ csaknem 20 éve küzd egy olyan modern szabályozásért, amellyel megnyugtatóan lehet gondoskodni a veszélyes és egészségkárosító munkakörökben dolgozókról.

Tegnap két további szakszervezeti szövetség is kifejezte aggodalmát a kormány tervei kapcsán.

Mától rosszabb a helyzet, mint amilyen eddig volt. A legfontosabb talán a korengedményes nyugdíj eltörlésének terve. Most, amikor a 11,2 százalékos, rendkívül szakmaiatlan ez a megközelítés, csak növelné a problémákat - mondta tegnap lapunknak Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

"Felszólítjuk a Kormányt, hogy az érdekegyeztetés kialakult intézményrendszerének keretében a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól" – áll a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) tegnapi közleményében.


 

korkedvezményes nyugdíj vegyipari szakszervezet VDSZ Székely Tamás korengedményes
Kapcsolódó cikkek