Magyar gazdaság

Többezren maradhatnak közétkeztetés nélkül

Tizennyolc iskola után tizenhét szociális intézmény is étkeztetés nélkül marad Pest megyében szombattól, miután a megyei önkormányzat és a közétkeztetést biztosító HunGast Kft. nem tudott megegyezni. Közel hatezren nem kapnának meleg ételt.

Helyi vállalkozók segítségével a legtöbb iskolában eddig megoldották az étkeztetést, négy-öt helyen azonban még így sem. Hogy a szociális intézményeknél milyen arány lesz, még kérdéses.

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy közel 460 millió forintot hiteleztek a megyeházának, egy feltétellel: a januárban felhalmozott 154 milliós tartozást március 3-ig rendezni kellett volna. Az önkormányzat 83 millió forintot már visszafizetett egy korábbi tartozásból, a további összeg rendezéséről pedig tájékoztatásuk szerint augusztus 31-ig kötöttek megállapodást, ám a hónap elejéig esedékes tartozásról nem tudtak megegyezni.

A vita tárgya a legrövidebb távon 25 millió forint. Az önkormányzat ugyanis tízmillió forint átutalását ajánlotta fel a HunGastnak a 154 millióból, a közétkeztetési cég viszont jelezte: 35 millió a legkisebb összeg, amelyet elfogadhatónak tartanak. Ha ennyit megkaptak volna, akkor jövő csütörtökig meg tudták volna oldani az ellátást. A HunGast már a középiskolai menzák bezárásakor jelezte, hogy sokáig a szociális intézményekben sem tudják megoldani az ellátást. A végső dátum a szombati: eddig tudták úgy mozgatni a raktárkészleteket, hogy sehol ne maradjanak meleg étel nélkül.

Kérfalusi az MTI-Ecónak nyilatkozva elmondta: a 35 millió forint nagyobb részét árubeszerzésre fordították volna, illetve munkabért is adtak volna belőle. Így az ünnepek idejére meleg ételt kaphatnának például a pszichiátrián és a szociális otthonokban lakó emberek. Kitért arra: ha mégis megegyeznének, még mindig lenne idő a készletek feltöltésére a hétvége és március 15. előtt.

Kérfalusi Attila önkormányzat étkeztetés HunGast
Kapcsolódó cikkek