Magyar gazdaság

Katasztrófa az eurózónában - Magyarország viszont a legjobb

Görögország csődje gyakorlatilag elkerülhetetlen - ezt mutatják az ország kötvényhozamai. A portugál és az ír helyzet sem rózsás, romlott az országok megítélése az utóbbi hetekben.

A befektetők biztosak abban, hogy Görögország államcsődöt fog jelenteni, és ennek értelmében veszteséget könyvelhetnek el kötvényeik után. A görög államadósság átütemezése a következő néhány évben biztosan be fog következni a piac ítélete szerint, de egyes vélekedések szerint napokon belül sor kerülhet erre.

A héten a portugál, görög és ír kötvények is csúcsot döntöttek: az euróövezet létrejötte óta nem álltak ilyen magas szinten az állampapírok hozamai. Angela Merkel, német kancellár gazdasági tanácsadója, Lars Feld április 20-án azt mondta, hogy a görög államadósság átalakítása lehetséges. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az államkötvények újabb hullámban emelkedjenek.

A görög államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítás felára (CDS-felár) 1 325 bázispontra emelkedett, amely azt jelenti, hogy 67,4 százaléka van a görög államcsődnek 5 éves időtávban.

A görög két éves kötvényhozamok 450 bázisponttal emelkedtek 23,32 százalékra csütörtök délutánra, amelyre a tavaly május 7-ei hét óta nem volt példa. A 10 éves államkötvények hozama 110 bázispontot ugrott, megközelítve a 15 százalékot.

A legfontosabb hajtóereje a hozamok emelkedésének a folyamatos spekuláció, amely a görög államadósság átütemezéséről szól – mondta Michael Leister, a WestLB AG közgazdásza. Hozzátette, a Standard & Poor’s lépése, amely az Egyesült Államok ellen irányult emlékeztette a befektetőket arra, hogy a szuverén adósságok problémája milyen súlyos.

A Standard & Poor’s negatív kilátással látta el az Egyesült Államok adósságának besorolását, amely a legmagasabb befektetésre ajánlott kategóriában, „AAA” szinten áll. A lehetséges leminősítés idegességet okozott a nemzetközi piacokon: Az USA államadósságának besorolásához soha, senki nem mert korábban „hozzányúlni”.

Ebben a hónapban az is kiderült, hogy Görögország és Írország után Portugália lesz a harmadik euróövezeti ország, amely nemzetközi hitelcsomagra szorul államadósságának refinanszírozása ugyanis jelentős kamatfelárral lehetséges csak a piacról. Továbbá a kereslet is szűkült a portugál államkötvények iránt.

A portugál CDS-felár is rekordmagasságba emelkedett: 646 bázispontra. A 10 éves államkötvények hozama 9,43 százalékra emelkedett. A hozamok tovább emelkedhetnek, ha rosszabbodik a piaci hangulat – mondta Leister. Hozzátéve, hogy a hozam kétszámjegyű lehet ebben az esetben.

A perifériális euróövezeti államok kötvények heti, havi, és negyedéves időtávban is emelkedtek, amely nem túl bíztató jel a jövőre nézve. Ha Görögország csődöt jelent, az megrengetheti a piaci szereplők bizalmát a többi gyenge euróövezeti államban is.

A fenti grafikon azt mutatja, hogy egy hónap alatt jelentősen emelkedtek a kötvényhozamok, és egy hét alatt is nagy az ugrás.

A magyar kötvényeknél sokkal derűsebb a kép. „Az egyetlen kötvénycsoport, ami forintban emelkedett idén, azok a magyar hosszú kötvények, ez dollárban 20 százalék fölötti nyereséget jelent” – írja a Concorde a Facebook oldalán.

CDS-felár államadósság görög hozam USA Magyarország adósság csőd S&P portugál államcsőd kötvény ír
Kapcsolódó cikkek