Magyar gazdaság

Kimondják Görögország ítéletét: válságtervet készít az unió?

Az uniós vezetők egy része tervet sürget Görögország pénzügyi problémáinak megoldására, az idő múlásával ugyanis egyre inkább látszik, hogy a dél-európai állam nem lesz képes 2012 után saját maga finanszírozni a 110 milliárd eurós kölcsön kamatait, sem saját államháztartásának kiadásait.

A Financial Times Deutschland (FTD) beszámolója unós kormányfőkre hivatkozva azt írja, hogy nem kizárt, hogy átalakítják Görögországnak 2010-ben nyújtott pénzügyi mentőcsomagját, mert ha nem így tesznek, az ország jövőre – a tervekkel ellentétben – nem lesz képes finanszírozni saját kiadásait sem, nemhogy az EU-tól és az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett 110 milliárd euró kamatait.

A lap idézte a kormányfők egyik fő tanácsadóját, aki szerint elengedhetetlen, hogy az uniónak legyen „B terve” Görögország megmentésére. Azt ugyanakkor elismert, hogy ha a közösség vezetői átütemezik a görög államadósságot, az kedvezőtlenül hathat a pénzügyi piacokra, s Európaszerte pánikot válthat ki befektetői körökben. Arról nem is beszélve, hogy a mentőcsomagot igénybevett eurózóna tagállamok állampapírjainak kockázati felára (CDS) igencsak megugorhat.
 
Szombaton az IMF cáfolta a Der Spiegel magazin azon feltevését, hogy az amerikai székhelyű intézetnél már gondolkodnak az átütemezésen.

Görögország tavaly májusban kapott 110 milliárd eurós kölcsönt az IMF-től és az Európai Uniótól, a program 2013-ig tart, de a görög kormány tervei szerint már jövőre a pénzpiacokról tudta volna finanszírozni kiadásait. Kedd esti görög állampapír aukción a 10 éves lejáratú papírok 12,7 százalékra rúgtak, amely valamelyest alacsonyabb, mint március közepén, amikor meghaladta a 13 százalékot is. Minden esetre ez a kamatszint kétszer magasabb annál, mint amennyit Athén a sürgősségi hiteléért fizetni fog.

A átütemezése elsősorban a hosszú távú befektetőket érintené érzékenyen. A Generali Deutschland biztosító szerint a lépés rossz üzenet lenne a piacok felé a jelenlegi helyzetben, s az uniónak kevés eszköz áll rendelkezésre, hogy ezt a hatást kiküszöbölje.

Hivatalos források cáfolták az FTD értesülését, ám Giorgosz Papakonsztantinou, görög pénzügyminiszter jelezte, nyitottak az átütemezésére, valamint fontolóra veszik az EU és az IMF megszorító intézkedésekre vonatkozó ajánlásait.

mentőcsomag IMF kockázati felár EU hitel Görögország állampapír kamat
Kapcsolódó cikkek