Magyar gazdaság

A csőddel egyenértékű megoldás - A "nép" állja a cechet

A görög, ír és portugál államnak juttatott hitelcsomagok legnagyobb vesztese a lakosság, amelyre megszorítások formájában újabb és újabb terheket rónak a kormányok az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodás részeként.

A Creditsights és a Eurostat összesítése szerint a legnagyobb adósságteher Görögországra hárul, amelynél tavaly az adóbevételek mintegy harmada ment el az államadósság kamatainak törlesztésére. Arányait tekintve jóval kisebb, de még így is alig kezelhető adóssághegyet görget maga előtt Írország és Portugália, amelyeknél 17, illetve 14 százalékos ez a mutató. Az EU–IMF-hitelcsomagra az írek hat-, a görögök ötszázalékos kamatot fizetnek, míg a portugálok valószínűleg 5,5-6 százalékot lesznek kénytelenek bevállalni.

A növekvő terheket ráadásul stagnáló vagy éppen zsugorodó gazdaságoknak kellene kitermelniük. „Minél nagyobb az annál nagyobb kiigazításokra van szükség, ez viszont visszaveti a gazdaságot. Ez egy olyan spirál, amelyből nem nagyon van kiút. Sok esetben az egyetlen lehetőség a csőddel egyenértékű adósságátstrukturálás marad” – mondta a Világgazdaságnak Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Az eurózóna nagy tagállamai viszont egyelőre hallani sem akarnak erről, és inkább újabb hitelcsomaggal tartanák víz felett a görögöket. A Handelsblatt Brüsszelből származó értesülései szerint a következő két évben újabb, ezúttal 60 milliárd eurós hitelt juttatnának Athénnak, emellett hajlandók a kamatok további csökkentésére is.

átstrukturálás mentőcsomag Portugália adósság írország
Kapcsolódó cikkek