Magyar gazdaság

"Fogy a türelem" - Országos tiltakozási hullámra készül a VDSZ

Országos tiltakozóhullámra készülnek a vegyipari szakszervezetek, terveik szerint folyamatosan változó helyszíneken és időpontokban vonulnak majd utcára - jelentette be Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke. Az érdekképviseleti szerv a korkedvezményes nyugdíjak megvonása ellen tiltakozik, s követeli az egyeztetés nélküli, egyéni képviselői indítványokon alapul döntések megszüntetését, valamint az érdekegyeztetési rendszer visszaállítását – írja közleményében a szervezet.

A sorozat csütörtök este Kazincbarcikán kezdődik; a helyi érdekvédelem kezdeményezésére demonstrálnak a vegyészek és más ágazatból csatlakozók. A VDSZ a korkedvezményes nyugdíjak megvonása ellen tiltakozik, s követeli az egyeztetés nélküli, egyéni képviselői indítványokon alapul döntések megszüntetését, valamint az érdekegyeztetési rendszer visszaállítását. A következő akció helyszínéről és módjáról a napokban egyeztet a szervezet országos titkári testülete.

„Vészesen fogy az emberek türelme, a kedvezményes nyugdíjak megvonásának híre óta egyre szorosabb alakzatba rendeződnek a szakszervezetek, többek között a vegyipari ágazatban is” – fogalmaz Székely Tamás. „A VDSZ a közelmúltban széleskörű felmérést készített a tagjai körében, egyebek között arról kérdezte a dolgozókat, hogy mit várnak a szakszervezetektől, részt vennének-e egy országos demonstráción, vagy tiltakoznának-e munkabeszüntetéssel olyan kormányzati döntések ellen, amelyek veszélyeztetik a munkájukat, a megélhetésüket, a saját- és a családjuk biztonságát, jövőjét. A kérdőívek feldolgozása még tart, azonban már az eddigi állapotból is egyértelműen kiderül, hogy az emberek elégedetlenek, s érdekeik védelmében határozott, sőt harcos fellépést várnak a szakszervezetektől” - összegzi a felmérés eddigi tapasztalatait Székely Tamás.

Szerinte a vidéki városokban is egyre nagyobb az elégedetlenég, főleg a munka világát, a nyugdíjakat és a gyógyszeripart érintő kormányzati döntések módszere miatt. A VDSZ felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók egyszerűen megszüntették az egyeztetést a szociális partnerekkel, s egyéni képviselői indítványokkal juttatnak a parlament elé olyan fontos kérdéseket, mint például a már meglévő kedvezményes nyugdíjak megvonása, s a rászorulók visszakényszerítése a munkába, pontosabban a munkanélküliségbe. Munkahelyek híján ugyanis a nyugdíjuktól megfosztott, fáradt, beteg emberekre egyértelműen elszegényedés vár - szögezi le az elnök. A VDSZ álláspontja szerint a nyugdíjasok riogatása helyett a kormánynak a fiatal pályakezdőket kellene munkához juttatnia.

„A szervezet évekig harcolt a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer állandósításáért, elsősorban azért, hogy az ágazat többműszakos dolgozói is megkaphassák a lehetőséget” – tette hozzá Székely.

A sikertelenség miatt az érdekvédelem országos akciósorozatra készül: különböző időpontokban és városokban demonstrálnak a tagszervezetek. Az akciólánc első helyszíne Kazincbarcika, ahol a korkedvezmény, korengedmény és rokkantsági megvonása kezelhetetlen feszültséget generált.  Tiltakozásul a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet (KVSZ) más szakszervezetekkel közösen ma este fél 8-ra békés demonstrációt szervezett. Az akciólánc további helyszíneiről és az időpontokról a napokban egyeztet a VDSZ demonstrációs bizottsága és a titkári testület.

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, Simonovits András korábban felhívta a figyelmet arra, hogy rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra, mert kiszoríthatnák a már meglévő dolgozókat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette jelenlegi társadalmi viszonyok közepette tarthatatlan a korkedvezményes nyugdíj. Magyarországon mindenkire az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak kell vonatkoznia. A konvergencia programban az szerepel: meg kell szüntetni minden olyan jogcímet, többek között a korai nyugdíjazás intézményét is, amely lehetővé teszi, hogy a törvényes korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek.

korkedvezményes nyugdíj tiltakozás szakszervezet demonstráció VDSZ Fidesz Székely Tamás Simonovits András
Kapcsolódó cikkek